Hyppää sisältöön

Etsitkö onnea: Katso kirjaston suosituimmat onnellisuusopukset

Suomalaisia pidetään lukijakansana, ja erilaiset oppaat ovat kirjastojen suosittuja lainauskohteita. Voiko tietä onneen löytää kirjoista?

Ihmisellä on monta tapaa etsiä onnea. Moni ihminen hakee oppia onnen saloihin kirjoja lukien. Kysyimme kirjallisuuden ammattilaisilta, mistä onnea etsitään.

Onnellisuuskirjallisuudessa pärjäävät usein samat kirjoittajat. Informaatikko Aki Pyykkö Turun kaupunginkirjastosta keräsi elämäntaidon luokan lainatuimmista teoksista listan viimeisten kuuden kuukauden ajalta. Se näyttää tältä:

  • Tommy Hellsten: Kun uskot unelmiisi, alat kasvaa niitä kohti
  • Rhonda Byrne: Taikavoima
  • Rhonda Byrne: Sankari
  • Rhonda Byrne: Voima
  • Kreetta Onkeli: Selityspakki
  • Carita Hellsten: Levollisuuden kirja
  • Sarah Silverton: Mindfulness – tietoisen läsnäolon läpimurto
  • Päivi Kannisto: Vapaana elämisen taito
  • Gemma Reece: Tyttöjen kirja – maailman tärkeimmät salaisuudet
  • Henkka Hyppönen: Pelon hinta

Turussa toimivan Kansallisen kirjakaupan markkinointijohtaja Tuula Korte vahvistaa kirjaston listan. Hän haluaa nostaa esille myös Viisas elämä -kirjasarjan. Korte kertoo, että mielenrauhan etsiminen on ollut pinnalla jo pidemmän aikaa.

– Tämä on päätään nostava, aina ajankohtainen teema. Aivan myyntikärjessä kirjat eivät ole, mutta myynti on tasaista.

Onnen etsiminen kirjoista on tutumpaa naisille

Turun kaupunginkirjaston informaatikko Mari Ahlstén-Jussila kertoo, että erityisesti naiset etsivät onnen oppeja kirjallisuudesta.

Elämäntaidon luokan lainoista 81 prosenttia meni naispuolisille asiakkaille.

Mari Ahlstén-Jussila

– On mielenkiintoista huomata, että samalla aikavälillä tehdyistä, kyseisen elämäntaidon luokan lainoista 81 prosenttia meni naispuolisille asiakkaille. Pientä nousua on ollut myös lainamäärissä näin alkuvuodesta, mutta koska tammikuu on yleensäkin joulukuuta vilkkaampi, niin mistään buumista ei joulun jälkeenkään voi puhua.

Ahlstén-Jussila kertoo samaan hengenvetoon, että varsinaista buumia onnellisuusoppaiden kohdalla ei ole. Kuitenkin erilaiset elämäntaidon oppaat ja esimerkiksi tietoinen läsnäolo eli mindfulness ovat olleet pinnalla viime vuosina.

– Meillä kysytyimpiä psykologian puolen kirjoja ovat Elaine N. Aronin kirjat Erityisherkkä ihminen ja Erityisherkkä ihminen ja parisuhde. Niissä jonot ovat 30–40 asiakkaan luokkaa. Ne eivät ole mitään self-help-kirjoja, vaan pikemminkin itsetuntemukseen liittyviä. Mutta sekin on yksi tie onnellisuuteen.

.
.