1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tuhansia viljelijöitä kuollut tuntemattomaan munuaissairauteen Sri Lankassa

Lannoitteet ja hyönteismyrkyt ovat epäiltyjen listalla, mutta yhä puuttuu varma tieto siitä, mikä Sri Lankassa on tuhonnut viljelijäväestön munuaisia jo kahden vuosikymmenen ajan.

Ulkomaat

Arviolta 20 000 maanviljelijää Intianmeren saarivaltiossa Sri Lankassa on kuollut munuaissairauteen, joka saattaa johtua ympäristömyrkyistä. Koska monet kuolevat kotonaan, taudin todellinen syy jää usein kirjaamatta, joten uhrien määrästä on vain karkea arvio.

Ensimmäiset tapaukset havaittiin saaren pohjoisilla riisinviljelyalueilla pari vuosikymmentä sitten. Uusia tapauksia todetaan edelleen.

Maailman terveysjärjestön WHO: laskelmien mukaan sairastuneita on 70 000:sta jopa 400 000:een. Monissa tapauksissa samassa perheessä on useita sairastuneita, ja useimmiten tauti on rajumpi miehillä kuin naisilla.

Munuaisia tyypillisesti vaurioittavia sairauksia ovat diabetes ja verenpainetauti, mutta Sri Lankassa sairastuneiden 30–40-vuotiaiden taudin syy on arvotus. WHO:n tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että syypää saattavat olla kasvinsuojeluaineet, kadmium tai arsenikki, mutta yksiselitteistä näyttöä ei ole.

Puutetta dialyysikoneista, lääkäreistä ja munuaissiirroista

Sri Lanka kuuluu maihin, joiden maanviljelyksessä käytetään erittäin runsaasti teollisia lannoitteita. Tutkijoita mietityttää, päätyykö niistä raskasmetalleja maaperään ja pohjaveteen. Hallitus sanoo, että testejä tehdään säännöllisesti eikä niissä ole ilmennyt sallittujen raja-arvojen ylityksiä.

Viime vuonna valokeilaan nousi samasta syystä hyönteismyrkky. Sen syyllisyyttä ei kyetty vahvistamaan, mutta hallitus kielsi kyseisen aineen. Kaupoista se ei ole silti poistunut.

Tauti tuhoaa munuaiskudosta. Viime vaiheessa munuaiset ovat niin kutistuneet, että potilas kuolee ilman dialyysihoitoa. Koko Sri Lankassa dialyysikoneita on vain 183. Myös erikoislääkäreistä on pulaa, ja maalta puuttuu kuolleilta saatujen munuaisten luovutusohjelma.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi