Barentsinmeren kalastajakylästä kertova venäläiselokuva Oscar-ehdokkaaksi

Venäläisen kalastajakylän asukkaan taistelusta korruptiota vastaan kertova Leviathan kahmii palkintoja maailmalla, mutta on vastatuulessa kotimaassaan Venäjällä. Elokuva kuvattiin Kuolan niemimaalla Barentsin meren rannikolla Teriberkan kalastajakylässä vuonna 2013. Venäjällä elokuvan esittämistä on lykätty kiroilun kriminalisoivan uuden lain vuoksi.

kulttuuri
Leviathan-elokuvan juliste
Leviathan

Andrei Zvjagintsevin ohjaama_ Leviathan_ palkittiin äsken parhaana vieraskielisenä elokuvana Golden Globella Hollywoodissa Yhdysvalloissa. Aiemmin palkintoja on tullut Cannes'ssa, Münchenissä ja Lontoossa. Torstaina elokuva nimettiin ehdolle parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon saajaksi Yhdysvalloissa.

Englantilaislehti The Guardianin mukaan Leviathan on kirpaisevin Venäjän poliittisesta nykysysteemistä tehty elokuva. Se kertoo vihamielisen ja korruptoituneen virkavallan sortamista tavallisista venäläisistä.

Guardianin marraskuussa 2014 julkaistussa haastattelussa ohjaaja Zvjagnitsev sanoo elokuvan idean lähteneen Yhdysvalloissa sattuneesta tapauksesta.

Elokuva kertoo Nikolaista, jonka suku on asunut kauan kalastajakylässä, talossa Barentsinmeren rannalla. Kylän korruptoitunut ja juopotteleva pormestari iskee silmänsä Nikolain sukutaloon ja merenrantatonttiin ja alkaa hamuta paikkaa itselleen. Seuraa kamppailu Nikolain ja pormestarin välillä.

Guardianin mukaan oli suuri yllätys, että Venäjän elokuvalautakunta valitsi_ Leviathanin_ maan Oscar-ehdokkaaksi. Lehden mukaan Venäjän kulttuuriministeri Vladimir Medinsky on sanonut, ettei pidä elokuvasta. Ministerin mukaan kaikkien kukkien annetaan kukkia, mutta vain niitä kastellaan, joista pidetään.

Venäjän hallituksen linjaa edustavan uutistoimisto Tassin englanninkielisillä verkkosivuilla on uutisoitu lyhyesti elokuvan saamista kansainvälisistä tunnuksista kertomatta, minkälainen elokuva Leviathan on.

Elokuvaa ei ole vielä levitetty Venäjällä elokuvateattereissa. Guardianin ja Norjalaisen uutissivuston BarentsObserverin mukaan esittämistä on lykätty toistamiseen. Syynä on Venäjän jumalanpilkkaa ja kiroilua koskeva uusi lainsäädäntö. Viime vuonna säädetyn uuden lain mukaan kiroilu elokuvissa ja muussa mediassa on rangaistavaa.

Leviathanissa kiroillaan ja sen Venäjällä esitettävää versiota sensuroidaan. BarentsObserverin mukaan kirosanoista siivottu versio on määrä julkaista Venäjällä 5. helmikuuta.

Suomen lähialueilla tapahtuvaa ja ylistettyä venäläiselokuvaa ei ole ainakaan vielä levitetty Suomessa. Esimerkiksi Britanniassa ensi-ilta oli viime marraskuussa.

Guardian: http://www.theguardian.com/film/2014/nov/06/leviathan-director-andrei-zvyagintsev-russia-oscar-contender-film (siirryt toiseen palveluun)

BO: http://barentsobserver.com/en/culture/2015/01/golden-globe-leviathan-13-01 (siirryt toiseen palveluun)

Traileri: https://www.youtube.com/watch?v=jpawdA34HNk (siirryt toiseen palveluun)