Juice Leskisen kappaleen mysteerinen haitarinsoittaja löytyi

Juice Leskinen hurmioitui imatralaiseen kansantaitelijaan liittyvistä tarinoista ja teki hänestä kappaleen. Tapasimme "(We Want) Lasse Vehviläinen" –kappaleen Lassen Imatralla.

kulttuuri
Lasse Vehviläinen
Lasse Vehviläinen muistelee lämmöllä haitarinsoittovuosia. Juha-Pekka Taskinen

Imatralainen haitarinsoittaja teki Juice Leskiseen niin suuren vaikutuksen, että hän teki miehestä kappaleen._ (We Want) Lasse Vehviläinen_ kertoo haitaristista, joka saapuu keikkapaikalle rennosti kravaattiaan oikoen ja saa yleisön heti puolelleen. Oikea Lasse Vehviläinen asuu Imatralla.

Tarinat pitivät paikkansa – ainakin osittain

Kun imatralainen rumpali tutustui Tampereen yliopistossa nuoriin muusikoihin Juice Leskiseen, Mikko Alataloon ja Harri Rinteseen, sysättiin alulle eräs kulttikappale. Juice Leskisen kappale_ (We Want) Lasse Vehviläinen_ sai alkunsa rumpalin tarinoista, jotka kertoivat kansan rakastamasta haitaristista.

Rumpalin jutut innostivat muusikoita tekemään villistä haitarimiehestä kappaleen. Tarinoiden alkulähde - ihan oikea Lasse Vehviläinen - elää ja voi hyvin Imatralla. Miehen mukaan kaikki tarinat eivät välttämättä pitäneet paikkaansa.

– Jutut turpoavat aina kun ne menevät eteenpäin. Juttu saattaa muuttua kymmenen kertaa paremmaksi kuin alkuperäinen, nauraa Vehviläinen.

Juice Leskinen ja Coitus Int -yhtye TV2:n Iltatähti-ohjelmassa vuonna 1976.
Juice Leskinen ja Coitus Int -yhtye TV2:n Iltatähti-ohjelmassa vuonna 1976.Arja Lento / Yle

Keikkareissut olivat rankkoja

Vehviläsen keikkaelämä oli vähättelystä huolimatta melko värikästä. Aamuun asti jatkuneet illat soittamisen parissa hirvittävät nykyään Vehviläistä.

– Kyllä se oli liian hurjaa. Menin aamulla seitsemäksi töihin. Siinä jäi nukkumisaika vähäiseksi, kun piti vielä saatillakin käydä. Ei semmosta hommaa moni tee.

Siinä jäi nukkumisaika vähäiseksi, kun piti vielä saatillakin käydä.

Lasse Vehviläinen

Hauska muisto liittyy myös keikkaan, jossa Vehviläinen hälytettiin varsin lyhyellä varoitusajalla soittamaan Juice Leskisen Välikausitakki-levylle.

– Pojat soittivat, että hyppää junaan ja ota taksi asemalta. Äänitimme kolme kappaletta. Siinä oli vähän sitä sun tätä tehty huumorimielessä, ihan älyttömiä kappaleita.

Säestystä Venäjän varaulkoministerille

Mieleenpainuvimpia keikkoja ovat yllättäen eteen tulleet tilanteet. Vehviläinen muistelee lämmölle esimerkiksi Imatran Valtionhotellilla soitettua yllätyskeikkaa.

– Olin kellarissa soittamassa, kun minut tultiin hakemaan ja sanomaan, että yläkertaan pitäisi saada venäläistä musiikkia. Siellä oli juhlat ja Venäjän varaulkoministeri halusi laulaa. Hän veti pari kappaletta komealla bassoäänellä ja kiitteli vielä, kertoo Vehviläinen.

Siellä oli juhlat ja Venäjän varaulkoministeri halusi laulaa.

Lasse Vehviläinen

Vehviläinen oppi uransa aikana erilaisten muusikoiden kanssa harjoittelemista. Kuplettilaulaja Sakari Halosen kanssa kymmenessä minuutissa harjoiteltiin kymmenen kappaletta.

– Aina kun päästiin alkuun, Halonen sanoi, että hyvin meni ja sitten siirryttiin seuraavaan.

”Ikinä en oppinut soittamaan”

Omia taitojaan Juice Leskisen ihailema haitaristi vähättelee. Myöskään Leskisen kanssa soittaminen ei Vehviläistä hätkäyttänyt.

– Semmonen juttu, että minä en oppinut ikinä haitaria soittamaan. Soittamaan pitäisi opetella ennen kun lähtee keikalle. Minä en kerinnyt, vaan lähdin ihan raakana.