Ukrainalla on monta kipeää päätöstä edessään

Ukrainan kriisi on synnyttänyt uuden solidaarisuuteen perustuvan ilmiön, vapaaehtoisliikkeet, jotka auttavat sekä sotilaita että siviilejä.

Ulkomaat
Kiova.
Kiova.Kerstin Kronvall / Yle

Kansa odottaa kärsimättömänä uudistuksia ja kansainväliset rahoittajat vaativat niitä. Ukrainan parlamentin on nopeassa järjestyksessä saatava aikaan tuloksia, jotka tyydyttävät kumpaakin ryhmää. Ellei siinä onnistuta, kansa saattaa taas vallata torit ja kadut Kiovan keskustassa ja kansainväliset rahavirrat voivat tyrehtyä.

Turvallisuus ja puolustus ovat tietenkin hyvin tärkeässä roolissa Ukrainan uudessa tilanteessa; maassa käydään sotaa. Parlamentti on jo päättänyt yhdestä periaatteellisesta uudistuksesta hyväksyessään uuden kirjoituksen, jonka mukaan Ukraina ei enää ole liittoutumaton valtio vaan valtio, jonka tavoitteena on Nato-jäsenyys.

Natoon liittyminen on tänä päivänä vain kaukainen haave, mutta oman puolustuksen tason nostaminen on jo alkanut. Tänä vuonna käytetään viisi kertaa enemmän rahaa sotavoimiin kuin viime vuonna. Siitäkin huolimatta Ukrainan armeija on edelleen vapaaehtoisten avun tarpeessa.

Ukrainan kriisi onkin synnyttänyt uuden solidaarisuuteen perustuvan ilmiön, vapaaehtoisliikkeet, jotka auttavat sekä sotilaita että siviilejä. Ilman heitä Ukraina olisi tunnelmaltaan huomattavasti huonommassa jamassa kuin nyt. Monia kuitenkin harmittaa, ettei valtio pysty tukemaan esimerkiksi sodan alta paenneita nykyistä enemmän.

Lustraatio

Yksi Maidanin vallankumousliikkeen tärkeimmistä vaatimuksista oli lustraatio. Lustraatio on tapa käydä läpi ja tuomita entisiä vallanpitäjiä ja muun muassa salaisen palvelun ilmiantajia. Käsite tuli käyttöön Itä-Euroopassa kommunistihallintojen kaaduttua. Alun perin lustraatio on ollut puhdistusmeno antiikin maailmassa.

Ukrainassa lustraatio-prosessi etenee hitaasti ja käydään hyvin paljon poliittista kauppaa päättäjien oikeudellisesta koskemattomuudesta. Vallanpitäjien on melkein pakko saada aikaan ainakin jonkin näyttävän lustraatio-oikeudenkäynnin, muuten kansa saattaa osoittaa tyytymättömyyttään mielenosoituksilla ja lakoilla.

Hallinto uudistetaan

Yleensäkin hallintouudistukset ja oikeusvaltion rakentaminen ovat keskeisiä tehtäviä uudelle parlamentille. Sen pitäisi muun muassa pystyä vähentämään virkamiesten määrää ja nostamaan jäljelle jäävien palkkoja. Hallinnossa on aivan liian paljon työntekijöitä. Tämä on jäänne kommunistiajoilta ja siihen on vaikea puuttua.

Julkisen hallinnon työntekijöiden palkat ovat alhaiset ja se on yksi syy heidän suureen lahjushaluunsa. Palkkoja korottamalla halutaan vähentää korruptiota. Samalla toivotaan, että yksityinen sektori menestyisi niin, että työnsä menettäville virkamiehille löytyisi muuta työtä.

Tämä kokonaisuus on hyvin vaikea tehtävä, ja sitä voidaan melkein pitää toiveajatteluna.

Hinnat nousevat

Äänestäjät vaativat uudistuksia, mutta eivät hyväksy, että ne maksavat. Ukrainan parlamentti on kuitenkin hyväksyessään vuoden 2015 talousarvion myös hyväksynyt, että jotkut verot ja maksut nousevat.

Ulkomaiset elintarvikkeet tulevat kalliimmiksi, koska tuontivero nousee. Myös energian hinta tulee nousemaan. Ukrainalla on huimat kaasulaskut maksamatta Venäjälle ja maan valtava kaasuyhtiö Naftogaz tuottaa valtavia tappioita valtiolle. Samalla yksityisasiakkaiden kaasun hinta on ollut hyvin alhainen ja se nousee hieman tänä vuonna.

Vallansiirto alueille

Yksi keskeinen uudistus koskee paikallishallintoa. Tavoitteena on siirtää enemmän päätösvaltaa paikallisille päättäjille. Tällä halutaan vähentää korruptiota esimerkiksi julkisissa hankinnoissa. Kun hankitaan pienempiä määriä, on helpompi seurata mihin rahat menevät.

Tässä asiassa on jo tullut pettymyksiä. Terveydenhoidon hankintoja päätettiin jo tehdä paikallisesti, mutta terveysministeriö tekikin suuren lääkekaupan koko maalle.

Oikeuslaitos

Kaikki ukrainalaiset eivät ole tasa-arvoisia lain edessä. Nykyisin on mahdollista ostaa itsensä irti oikeudenkäynnistä ja myös vaikuttaa muiden saamiin tuomioihin maksamalla tuomareille lahjuksia.

Oikeuslaitosta täytyy uusia, mutta tehtävä on hyvin hankala, sillä korruptoituneita tuomareita ei voi vain irtisanoa. Heidän tilalleen kun ei kädenkäänteessä löydy toisia.

Kerstin Kronvall, Kiova
Yle Uutiset