Porilaisnäyttelijän merkillinen rooli: "Hankin itselleni änkytysopettajat"

Porin Teatterissa saa 24. tammikuuta ensi-iltansa valkokankaaltakin tuttu Kuninkaan puhe. Sen pääosassa nähdään Peter-Sebastian Lehtonen.

teatteritaide
Kaksi miestä näyttämöllä.
Porin Teatterissa saa 24.1. ensi-iltansa Kuninkaan puhe. Video on kuvattu näytelmän lehdistötilaisuudessa.

Porin Teatterin kevätkauden ensimmäinen ensi-ilta on Kuninkaan puhe, joka perustuu tositarinaan 1930-luvun Britanniassa. Änkyttävä kuningas nousee vastentahtoisesti valtaan vaikeassa poliittisessa tilanteessa.

Kuninkaan puheen pääosassa nähdään Peter-Sebastian Lehtonen. Näytelmän ohjaa Christian Lindroos.

– Näytelmässä kiehtoo sen monitasoisuus. Yhtäältä on sodan uhka ja monarkian murros. Samalla vaikeasta änkytyksestä kärsivä kuningas yrittää voittaa pelkonsa ja nousta kansakuntaa yhdistäväksi hahmoksi, Lindroos kertoo.

Pääosaa esittävä Peter-Sebastian Lehtonen muistuttaa, että änkytys ei ole näytelmän pääasia, vaikka se on kertomuksen vahva teema.

– Näytelmä kertoo hienon tarinan siitä, miten heikkona ja surkeana pidetty ottaa vastaan valtavan haasteen ja voittaa. Itse olen löytänyt näytelmästä koko ajan uusia vivahteita.

Aito änkyttäjä liikuttui

Oppiakseen änkyttämään uskottavasti Peter-Sebastian Lehtonen otti yhteyttä Suomen Änkytysyhdistykseen. Sitä kautta hän sai itselleen kaksi änkytys-tutoria.

Erikoisessa opissa hän ei ole ensi kertaa. Näyttelijä joutuu tekemään roolinsa eteen mitä kummallisempia asioita. Lehtonen kertoo, että on opetellut roolejaan varten esimerkiksi vapaa-painia ja kohta edessä on historiallisen miekkailun harjoittelu. Myös korkean paikan kammo on pitänyt selättää, koska yksi rooli vaati kävelemistä korkeilla puujaloilla.

Änkytyksen opetteleminen on kuitenkin ollut tähänastisen uran merkillisimpiä tehtäviä.

– On se ihan absurdi tilanne, kun istun kahvilla änkyttäjän kanssa ja yritän opetella, miten toisella lyö lukkoon.

Toinen tutoreista, Jari Hietala, kehuu, että mies on tehnyt läksynsä hyvin.

– Hän kuulostaa ja näyttää lavalla uskottavalta. Esitys nosti minulla harjoituksissa tunteet pintaan ja tippa tuli linssiin.

Kuninkaan puhe saa ensi-iltansa Porin Teatterin päänäyttämöllä 24. tammikuuta.