Amerikkalaissotilaiden passit paloivat ehkä tulipalossa Sodankylässä

Jääkäriprikaatin harjoitusalueella Sodankylässä paloi torstaina vanha hirsitalo. Talo oli talvisodankäynnin peruskurssille osallistuvien suomalais- ja amerikkalaissotilaiden majoitus- ja tukikohtakäytössä.

Kotimaa
Kouluttaja Adam Quiston Yhdysvaltain asevoimien talvikoulutuskeskuksesta Alaskasta
Kouluttaja Adam Quiston Yhdysvaltain asevoimien talvikoulutuskeskuksesta Alaskasta on tehnyt kynsitulet Jääkäriprikaatin talvisodankäynnin peruskurssilla. Nuotion nopea teko on elintärkeää kovassa pakkasessa raskaan hiihdon tauolla.Tapani Leisti / Yle

Tulipalossa ei loukkaantunut kukaan, sillä rakennus oli syttymishetkellä tyhjä.

Jääkäriprikaatin esikuntapäällikön Jari Osmosen mukaan rakennuksen sisällä oli harjoitusjoukon henkilökohtaisia tavaroita, jotka paloivat. Osmosen mukaan on todennäköistä, että tulipalossa tuhoutuivat muun muassa amerikkalaissotilaiden passit. Hän ei kuitenkaan vielä tässä vaiheessa osannut yksilöidä, mitä kaikkea tuli tuhosi. Sotilaat olivat torstaina iltapäivällä vasta palaamassa maastosta.

– On epätodennäköistä, että sotilaat olisivat ottaneet arvokkaimmat tavarat mukaan maastoon, Osmonen arvioi.

Jos passit ovat tuhoutuneet, asiaa selvitetään Yhdysvaltain suurlähetystön ja Yhdysvaltain poliisin kanssa ja amerikkalaissotilaille hankitaan uudet passit. Tuhoutunut rakennus oli talvisodankäynnin peruskurssille osallistuvien suomalais- ja amerikkalaissotilaiden majapaikkana ja tukikohtana. Harjoitusjoukko oli tulipalon aikana maastoharjoituksessa, eikä lähistöllä ollut harjoitusjoukon ulkopuolisia henkilöitä.

Palopaikalle hälytettiin sekä sotilas- että siviilipalokunta, mutta sammutustoimenpiteistä huolimatta rakennus tuhoutui täysin. Tällä hetkellä paikanpäällä on menossa tulipalon jälkisammutus. Puolustusvoimat tutkii palon syttymissyytä.

Talvisodankäynnin peruskurssi päättyi torstaina.