USA höllentää Kuuban pakotteita – politiikkaan täyskäännös

Yhdysvaltain asukkaat saavat entistä vapaammin matkustaa Kuubaan. Yritykset saavat aloittaa Kuubassa liiketoiminnan. Parantuvien taloussuhteiden toivotaan edesauttavan Kuuban uudistumista.

Turistit kuvasivat vanhaa autoa Havannassa toukokuussa 2014. Kuva: Ernesto Mastrascusa / EPA

Yhdysvaltain hallinto on kertonut merkittävistä lievennyksistä Kuubaan kohdistuviin pakotteisiin. Uudet, lievennetyt säädökset astuvat voimaan jo huomenna perjantaina.

USA:n valtiovarainministeriön ilmoituksen mukaan pakotteita lievennetään matkustuksen, liiketoiminnan ja rahalähetysten vapauden osalta.

Uusien säännösten mukaan USA:n kansalaiset voivat jatkossa matkustaa Kuubaan, jos mikä tahansa 12:sta erityissyystä täyttyy. Matkaa varten ei tarvitse enää etukäteen hakea lupaa.

Yhdysvaltalaiset matkatoimistot ja lentoyhtiöt voivat jatkossa toimia Kuubassa vapaasti. Yhdysvaltalaiset luottokortit alkavat toimia Kuubassa ja rahan lähettäminen Kuubaan helpottuu.

Yhdysvaltalaiset rahalaitokset ja teleyhtiöt saavat myös luvan toiminnan aloittamiseen Kuubassa.

Täysin vapaata liiketoiminta Kuuban kanssa tai matkustaminen Kuubaan eivät edelleenkään ole. Kuuban saarron täysin purkaminen on vain Yhdysvaltain kongressin päätösvallassa, eikä senkaltaista päätöstä ole lähiaikoina odotettavissa.

Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Jacob J. Lewis totesi The New York Times (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä, että Kuuballa on merkittävä potentiaali talouskasvulle. Matkustamisen ja liiketoiminnan rajoitusten helpottaminen mahdollistaa myös positiivisen muutoksen Kuuban asukkaille, hän sanoi.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ilmoitti viime vuoden lopulla, että Yhdysvallat solmii jälleen diplomaattisuhteet Kuuban kanssa ja maiden välien normalisointi käynnistyy. Yhdysvallat on ylläpitänyt Kuuban pakotteita ja kauppasaartoa 1950-luvulta, eli Kuuban vallankumouksesta lähtien.

Kuuba on myös vapauttanut poliittisia vankeja.