Liettua julkaisi kansalaisilleen oppaan sodasta: ”Laukaustenvaihto ikkunasi ulkopuolella ei tarkoita maailmanloppua”

Liettua on julkaissut kansalaisilleen oppaan, jossa neuvotaan, miten näiden pitäisi toimia sodan syttyessä tai kriisitilanteessa.

Ulkomaat
Liettuan kansalaisilleen julkaisema kriisitilanteiden opas "Mitä meidän pitää tietää ollaksemme valmiita äärimmäisiin tilanteisiin ja sotaan".
Liettuan kansalaisilleen julkaisema kriisitilanteiden opas "Mitä meidän pitää tietää ollaksemme valmiita äärimmäisiin tilanteisiin ja sotaan".LT

Liettuan viranomaiset ovat julkaisseet tammikuun alussa kansalaisilleen uuden oppaan, jossa kerrotaan, miten heidän pitäisi toimia sodan syttyessä Liettuan maaperällä.

Oppaan nimi on "Mitä meidän pitää tietää ollaksemme valmiita äärimmäisiin tilanteisiin ja sotaan".

Oppaassa neuvotaan pysymään rauhallisena ja toimimaan harkitusti. Oppaassa sanotaan muun muassa, että "laukaustenvaihto aivan ikkunasi ulkopuolella ei tarkoita maailmanloppua".

Noin satasivuista opasta ovat olleet valmistelemassa Liettuan puolustusministeriö, armeija sekä pelastusviranomaiset. Siinä kuvaillaan, miten valtion ja sen kansalaisten tulisi toimia katastrofi- tai uhkatilanteissa sekä sodassa että rauhan aikana.

Liettuan puolustusministeriö esitteli oppaan toimittajille viime viikolla. Ensi viikolla ministeriö alkaa lähettää oppaita kirjastoihin, kouluihin, kansalaisjärjestöille, maanpuolustusjärjestöille ja vastaaville. Ministeriön verkkosivuilla on myös tarjolla oppaan sähköinen versio.

Oppaassa kerrotaan, miten liettualaisten tulisi vastustaa mahdollista miehitystä mielenosoituksin, lakoin tai ”tekemällä työnsä tavallista huonommin”. Miehityksen tapahduttua opas neuvoo kansalaisia järjestäytymään Twitterin tai Facebookin välityksellä sekä yrittämään mahdollisia kyberhyökkäyksiä miehittäjää vastaan.

Siviilivastarintaa verkossa ja työpaikoilla

Liettuan puolustusministeri Juozas Olekas sanoi oppaan lehdistötilaisuudessa, että ihmisten on toimittava rauhallisesti kriisin sattuessa. Hän puhui myös miehityksen jälkeisestä siviilivastarinnasta.

– Ajatellaan, että käyt töissä. Mutta työ sujuu hitaasti, satut epäonnistumaan tehtävissäsi usein, kynä tippuu aina lattialle ja sen sellaista.

Ministeriön mukaan opas on julkaistu viimeaikaisten turvallisuuspoliittisten kysymysten vuoksi. Ministeriön mukaan taustalla on myös kansalaisten lisääntynyt kiinnostus kansalliseen turvallisuuteen ja puolustukseen.

Opaskirjan päätoimittaja Karolis Aleksa kehotti kansalaisia toimimaan sodan sattuessa myös tietoverkoissa.

– Mielestämme kansalaisten tulisi käyttää näitä järjestelmiä vastarinnan välineinä ja kerromme oppaassa, miten se tapahtuisi. Tietenkin näitä keinoja käytettäisiin vain sotatilanteessa. Tietoverkkoja tarkemmin tuntevat kansalaiset voisivat osallistua valtion puolustukseen järjestämällä omia kyberhyökkäyksiään.

Liettuan armeija harjoittelemassa kaupunkisodankäyntiä vuodenvaihteen tienoilla.
Liettuan armeija harjoittelemassa kaupunkisodankäyntiä vuodenvaihteen tienoilla.LT

Venäjän toimet Ukrainassa ovat herättäneet Liettuassa huolta sen ja muiden Baltian maiden turvallisuudesta. Erityisesti Venäjän viime kuussa Kaliningradin alueella järjestämä tuhansien sotilaiden ja kymmenien laivaston alusten sotaharjoitus sai aikaan hermostuneita reaktioita maassa.

Liettua liittyi Naton ja Euroopan unionin jäseneksi vuonna 2004. Ukrainan kriisin paheneminen on lisännyt värväytyneiden määrää Liettuan armeijassa ja sen puolisotilaallisissa joukoissa. Liettua on myös perustanut oman erikoisjoukkoyksikkönsä.