1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yhtiöittäminen

Rakentamisyksikön yhtiöittämisselvitys herättää närää Porissa

Pori selvittää mahdollisuutta yhtiöittää rakentamisyksikkönsä. Henkilöstö antaa pyyhkeitä selvitystyölle.

Kuva: Antti Laakso / Yle

Porin teknisen palvelukeskuksen henkilöstö on pettynyt kaupungin rakentamisyksikön tulevaisuudesta tehtävään selvitykseen.

Kaupunki tekee parhaillaan selvitystä rakentamisyksikön yhtiöittämisestä.

Henkilöstö on ilmoittanut yt-toimikunnassa pitävänsä selvitystä tekevää työryhmää epäuskottavana ja puolueellisena. Työntekijöiden mielestä selvitystyö pitäisi teettää ulkopuolisella asiantuntijalla.

Henkilöstö arvioi myös, että yhtiöittämisen selvitystyön aloittamisessa on rikottu yt-lakia, koska henkilöstölle on kerrottu eri asioita kuin Porin tekniselle lautakunnalle.

Säästöjä haetaan

Apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus ja teknisen palvelukeskuksen johtaja Jukka Kotiniemi esittivät marraskuussa 2014 rakentamisyksikön yhtiöittämistä säästösyistä. Tekninen toimi joutuu lähivuosina etsimään Porissa merkittäviä säästöjä.

Esityksen mukaan rakentamisyksikkö yhtiöitettäisiin kahdeksi yhtiöksi. Toisen yhtiön muodoistaisi talonrakennus ja talotekniikka ja toisen yhtiön kunnallistekniikka, puistotoimi ja mittauspalvelut. Yksikkö työllistää Porissa yhteensä parisataa henkeä.

Lisäselvityksiä lautakunnalle

Tekninen lautakunta ja kaupunginhallitus päättivät myöhemmin vaatia asiasta lisäselvityksiä. Rakentamisyksiköstä on haluttu selvitykset yhtiöittämisestä yhdeksi tai kahdeksi yhtiöksi. Lisäksi selvitetään yksikön oman toiminnan kehittämistä, liikelaitosvaihtoehtoa ja liikkeenluovutusta.

Muutokset tulisivat voimaan aikaisintaan vuonna 2016. Teknisen palvelukeskuksen johtajan Jukka Kotiniemen mukaan ratkaisu voi kuitenkin siirtyä myös vuoteen 2017. Yhtiö olisi kaupungin omistama.