Lenkkipoluilla kuuluu nastakenkien rapina – nastat kelpaavat kaikenikäisten kenkiin

Nastakengät ja liukuesteet eivät ole enää vain iäkkäiden käytössä. Valikoiman laajentuminen on saanut monet nuoremmatkin ulkoilijat vetämään liukkailla talvikeleillä nastakengät jalkaan. Myös tieto liukastumisten aiheuttamista vammoista on mennyt entistä paremmin perille.

terveys
Aurinkoinen talvimaisema
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Mielikuva nastakengistä ja irrotettavista liukuesteistä on muuttunut niin, että ne kelpaavat jo kaikenikäisille ulkoilijoille. Helsingin Töölönlahden reunalla koiria ulkoiluttaneella Inka Haltiapuulla oli nastakengät jalassa.

– Kun on nämä koirat ja kävelen suurin piirtein kymmenestä viiteentoista kilometriä päivässä, niin oikeastaan on ihan pakko olla nastakengät. Muuten kaatuisin varmaan tusinan verran päivässä.

Noora Christiansen puolestaan oli liikkeellä ilman nastoja, mutta liukas keli sai hänetkin pohtimaan nastakenkien etuja.

– Täytyy sanoa, että tällä hetkellä on hirveän liukasta. Olisi niistä varmasti hyötyä.

Nastakenkiä ostavat talvijuoksijat ja ulkoilijat

Nastojen suosiota lisää se, että nastakenkien ja liukuesteiden valikoima on kasvanut nopeasti ja kaupoista löytyy trendikkäitäkin malleja. Myös tietoisuus liukastumisten aiheuttamista vammoista on lisääntynyt.

Nastakenkien myynti on lisääntynyt selvästi myös urheiluliike Intersportissa parin viime vuoden aikana. Ketjujohtaja Juha Nurmisen mukaan kelikin vaikuttaa myyntiin.

– Jos katsotaan kahden viime viikon myyntiä, niin nastakengät ovat läpi Suomen tällä hetkellä meidän myydyin tuoteryhmämme.

Nurmisen mukaan nastakenkiä ostavat niin talvijuoksijat kuin muutkin ulkoilijat, jotka haluavat pitävät kengät lumenluontiin tai lenkille koiran kanssa. Niitä hankkivat kaikenikäiset asiakkaat.

Nastakengät
Elisa Kallunki / Yle

"En lähde ulos ilman nastakenkiä"

Liikenneturvan tilaaman selvityksen mukaan liukuesteitä käyttää joskus kolme kymmenestä suomalaisesta. Pysy Pystyssä -kampanjan puheenjohtaja Kaarina Tamminiemen tuntuma on, että nastojen käyttäjäkunta on kuitenkin koko ajan lisääntymässä.

– Kun niitä tulee markkinoille enemmän ja niitä on eri käyttötarkoituksiin ja vähän eri näköisiä, se lisää käyttöä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan vuonna 2013 noin 5 000 suomalaista joutui sairaalan vuodeosastolle talvikeleillä liukastumisen seurauksena. Lisäksi noin 10 000 ihmistä joutui käymään erikoissairaanhoidon päivystyksessä.

Pysy Pystyssä -kampanjan puheenjohtaja Kaarina Tamminiemen mukaan nastat ovat yksi tärkeä keino liukastumisten vähentämiseksi.

– Kyllä niillä on hirveän suuri merkitys. Pystyy esimerkiksi astelemaan huolettomammin, jos on nastat.

Moni on kokenut nastakengät tai liukuesteet hankaliksi muun muassa siksi, että sisätiloissa ne ovat puolestaan liukkaat. Toisaalta moni on jo niin mieltynyt nastoihin, ettei suostu luopumaan niistä koskaan. Kaksi kertaa olkapäänsä liukastumisen vuoksi satuttanut Ulla Sepponen kuuluu vannoutuneisiin nastojen käyttäjiin.

– En lähde ulos ilman nastakenkiä, Sepponen sanoo.