Turkin satiirilehtiin tulvii uhkailuja

Uhkailujen syynä on näkyvä tuki, jonka lehdet ovat antaneet Charlie Hebdo –lehdelle. Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu on tuominnut profeetta Muhammedin kuvien julkaisun Turkissa ’provokaatioksi’.

Kioskissa Istanbulissa oli näkyvästi esillä Turkin kolme suurinta satiirilehteä, jotka yhteisellä kannellaan muistavat Charlie Hebdo -lehteen tehdyn hyökkäyksen uhreja. Kuva: Lotta Nuotio / Yle

Turkin suurimpiin kuuluvan satiirilehti Lemanin toimitus Istanbulin keskustassa on lähes tyhjillään. Lehden työntekijät ovat tahoillaan lepäämässä pois shokkiaan ja uupumustaan viikko sitten tapahtuneen Charlie Hebdo -lehteen kohdistuneen hyökkäyksen jälkeen.

Siinä 12 ihmistä menetti henkensä.

– He olivat kollegoitamme, rakkaita ystäviämme. Leman-lehteä luonnehditaan Charlien pikkusiskoksi, julkaisimme aikanaan yhteisen numeronkin, kertoo Leman-lehden päätoimittaja Zafer Aknar.

Hän esittelee 2000-luvun alkupuolelta kotoisin olevaa Leman-lehden numeroa, jossa Charlie Hebdon hyökkäyksessä kuollut pilapiirtäjä Georges Wolinski irvistää kovakouraisen pesijän käsittelyssä turkkilaisessa kylpylässä, hamamissa. Wolinski tunnettiin suurena Istanbulin ystävänä.

Kuten monissa muissakin maailman satiirilehdissä, myös Lemanissa surua on käsitelty piirtämällä. Lehti julkaisi heti tapauksen jälkeen erikoisnumeron, jossa se kunnioittaa iskun uhreja.

Tämänviikkoisen numeron kansi on suunniteltu kahden muun Turkin suurimman satiirilehden kanssa yhdessä, kannet ovat mustat ja valkoisessa puhekuplassa lukee: "Je suis Charlie".

Tappouhkauksia ja vihaisia viestejä

Lemanin asettuminen vahvasti Charlie Hebdo -lehden tueksi on saanut osan turkkilaisista raivoihinsa. Lehden työntekijöitä on erityisesti sosiaalisessa mediassa haukuttu ja uhkailtu.

Myös muut Charlie Hebdoa tukeneet turkkilaislehdet ovat olleet vihan kohteina. Niihin kuuluu laajalevikkinen, maallistuneen opposition äänenkannattaja Cumhuriyet-lehti, joka julkaisi Charlie Hebdo -liitteen välissään.

Liitteen sisältävän numeron tultua juuri painosta myös poliisit pysäyttivät jakeluautot ja päästivät lehdet kioskeihin vasta tarkistettuaan liitteen.

Cumhuriyet-lehteen tuli niin paljon uhkauksia, että lehdessä katsottiin parhaaksi pyytää laaja poliisivartio sen Istanbulin keskustassa sijaitsevan konttorin ympärille.

Presidentin arvostelu nostattaa vihaa

Charlie Hebdo -lehden tapahtumat ovat jakaneet Turkin kansan kahtia. Maallistuneet turkkilaiset ovat tuominneet iskun yksiselitteisesti, kun taas osa islamilaisen hallituksen kannattajista ei ole ollut valmis niitä selvästi tuomitsemaan.

Jotkut hallituspuolue AKP:tä kannattavat tahot ovat sosiaalisessa mediassa jopa suoraan sanoneet, että Pariisin iskussa kuolleiden kohtalo voi odottaa turkkilaisia pilapiirtäjiäkin, jos he eivät lakkaa pilailemasta maan pitkäaikaisen pääministerin, nykyisen presidentin Recep Tayyıp Erdoğanin kustannuksella.

– He sanovat, että jos arvostelette presidenttiämme, niin tällainen on kohtalonne – siis ei edes profeettaa tai uskontoa, vaan presidenttiä! Uhkaajat yrittävät puolustella ja oikeuttaa hyökkäystä, toteaa Bilgi yliopiston tiedotusopin professori Aslı Tunç.

– Missä tahansa aidosti demokraattisessa maassa uhkaukset tuomittaisiin vihapuheiksi mutta täällä niihin ei ole puututtu, Tunç jatkaa.

Sen sijaan Turkin pääministeri tuomitsee profeetta Muhammedin kuvien julkaisun maassa "provokaatioksi".

– Emme anna lupaa loukata profeettaa maassamme, asia on aivan selvä ja jokaisen on se tiedettävä, pääministeri Ahmet Davutoğlu vannoi keskiviikkona.

Satiiria jo osmani-imperiumissa

Turkissa on pitkä satiirilehtien perinne, joka yltää aina Osmani-imperiumin aikoihin saakka, 1800-luvulle. Erityisesti levottomalla 70-luvulla satiirilehdet saavuttivat valtavan suosion, ne olivat jopa niin tärkeässä asemassa, että ne nähtiin opposition äänenä.

Uskonto on aina ollut arka aihe ja islamilla tai profeetalla pilailu on Turkissa tabu. Sen sijaan islamistinen politiikka ja islamistinen nykyhallitus ei säästy satiirilta. Uhkauksista huolimatta Leman-satiirilehti aikoo jatkaa linjallaan.

– Me arvostelemme jatkuvasti poliittista islamia, asialla ei ole tekemistä kansamme uskon tai profeetan pilkkaamisen kanssa. Poliitikot sekoittavat politiikan islamiin ja pettävät siten kansaa, sanoo Leman lehden päätoimittaja Aknar.

Yle Uutiset / Lotta Nuotio, Istanbul