Kangasala-talon ruosteisen massiivinen kuori kätkee sisäänsä pehmeitä yksityiskohtia

Kangasala-talo on nähtävyys, jossa vierailijalta helposti pääsee "vau". Talo tarjoaa suurempiin kulttuuritaloihin verrattuna intiimimmän näyttämön.

Kotimaa
Kangasala-talo ulkoa.

Valkeassa aulassa silmiin sattuva portaikko luo perspektiiviharhan, joka houkuttaa nousemaan toiseen kerrokseen. Jos vieras kuitenkin on tullut rakennukseen kirjaston kautta, hän huomaa alakerran vaihtuvien näyttelyiden tilan.

– Pimeänä vuodenaikana tässä aulassa saa valohoitoa, kehaisee tiedottaja Riikka Herrala.

Pyöreitä kaiteita ja Pyykön sinistä

Talon on suunnitellut arkkitehtitoimisto Heikkinen-Komonen. Pääarkkitehtina on ollut Markku Puumala.

Näyttelytilaa on 450 neliötä ja niitä on kolmessa kerroksessa. Kimmo Pyykkö-taidemuseossa nähdään taiteilijan töitä 50 vuoden ajalta.

– Ideana on, että näyttelyvieras pääsee kiertämään tilassa läpi näyttelyn ja saapuu sitten takaisin portaikkoon, valaisee Herrala.

Kaiteet portaikossa ovat nähtävyys sinänsä. Niiden pyöreät muodot hivelevät esteettistä silmää.

Kehottaisin ihmisiä liikkumaankin portaita pitkin eikä hissillä. Silloin näkee enemmän

Timo Kotilainen

– Kehottaisin ihmisiä liikkumaankin portaita pitkin eikä hissillä. Silloin näkee enemmän, neuvoo talon toimitusjohtaja Timo Kotilainen.

Talon sisäpinnat luovat kotoisan, rauhallisen ja lämpimän tunnelman. Tekee mieli viipyillä.

Yhtä näyttelytilaa hallitsee sininen, Kimmo Pyykön sininen. Talon sisäpuolelta ikkunoista näkee esimerkiksi kivikirkon ja muita keskustan maisemia.

Tekniikan väki verkolla

Juhlasalin päällä oleva katto on teräsverkkoa, jonka päällä tekniikan väki työskentelee esimerkiksi siirrellessään valokalustoa. Verkon päältä voi nähdä suoraan alas salin penkeille.

Yleisö istuu hopeanharmailla penkeillä, joita on 290. Harmaa on myös juhlasalin seiniä koristava verho. Lattian ruskea tammiparketti soinnuttaa kokonaisuuden lämpimän sävyiseksi.

Isojen konserttitalojen pikkuserkku

Kangasala-talo on monitoimitalo, jonka näyttämöä on testattu. Akustiikkaa on kiitelty. Roudaus hoituu ulko-ovelta suoraan näyttämölle.

Avajaisviikkoa vietetään helmikuun alussa.

– Kyllä tänne vuodessa odotetaan alkavana vuonnakin noin kymmentätuhatta kävijää, sanoo Kotilainen. Isojen konserttitalojen pikkuserkku tämä on.

Monitoimitalossa on lisäksi valtuuston ja kunnanhallituksen kokoustila.