1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Rehn Kreikan veloista: Suomi voisi jättää kovan kundin ja koulukiusaajan roolin taakseen

Kreikan velka EU-maille on noin 227 miljardia euroa.

Kreikassa parlamenttivaalien ennakkosuosikki vasemmistopuolue Syriza vaatii Kreikan velkojen leikkaamista ja tukiehtojen neuvottelua uusiksi. Euroopan parlamentin varapuhemies Olli Rehn (kesk.), kansanedustaja Kimmo Sasi (kok.), kansanedustaja Timo Soini (ps.) ja vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson keskustelivat Kreikan tilanteesta A-talkissa torstaina.

Olli Rehniltä ja Li Anderssonilta löytyi ymmärrystä Kreikan vaatimuksille. He peräsivät selvästi elvyttävämpää raha- ja talouspolitiikkaa.

– Suomi voisi vähän jättää kovan kundin ja koulukiusaajan roolin taakseen ja alkaa toimia sen puolesta, että Saksa käyttäisi elvytysvaraansa julkisiin investointeihin ja kotimaisen kysynnän vahvistamiseen, mikä tukisi euroalueen elpymistä. Suomen pitäisi myös varauksetta tukea Euroopan keskuspankin toimia, myöskin bondiostoja, jotka ovat välttämättömiä tässä tilanteessa, Olli Rehn sanoi.

Nimetön virkamieslähde EU:n ja Kreikan välisistä neuvotteluista on kertonut, että Suomi on neuvottelujen ongelma. Pääministeri Alexander Stubb (kok.) on torjunut englantilaiselle Financial Times -lehdelle antamassaan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun)Kreikan lainojen anteeksiannon. Myös Sasi veti kovaa linjaa Kreikan suhteen. Velat on maksettava takaisin.

– Stubbilla on Suomessa eduskunnan selkeä kanta. Kreikan jäljellä oleva ohjelma voidaan viedä loppuun helmikuussa, ja sitä kautta on vielä jonkin verran rahoitettavissa. Sen jälkeen ei enää jatkettaisi. Ei kannata muuta kuin katsoa Saksan valtiovarainministerin Wolfgang Schäublen lausuntoja, niin Saksakaan ei ole kauhean innostunut antamaan velkoja anteeksi, Kimmo Sasi huomautti.

– Se on totta, että jos ollaan tilanteessa, jossa Kreikka ei kykene lyhentämään velkojaan, vaikka pitäisi, niin voidaan tietysti pragmaattisesti katsoa, mitä siinä tilanteessa tehdään. Miten pidetään huolta siitä, että Kreikka maksaa ne pitkällä tähtäimellä. Sanoisin, että Suomi ei välttämättä ole yksin, mutta voi olla, että joku italialainen virkamies on lausunut tämmöistä, Sasi jatkoi.

– Ei ollut italialainen virkamies. Ei myöskään suomalainen, Rehn sanoi.

– Haluan sanoa vain sen, että todennäköisin tulema tässä on, että korko lasketaan lähelle nollaa ja maksuajaksi pistetään sata vuotta. Silloinhan se tavallaan pikkuhiljaa sulamalla se velka hoituu, eikä sitä tarvitse antaa anteeksi, Timo Soini sanoi.

– Suomi pitää kiinni sellaisista vaatimuksista ja ehdoista, jotka haittaavat Kreikan talouskasvua ja taloustilanteen korjaamista ja elpymistä. Sillä olisi merkitystä myös koko euroalueen ja Suomen talouden elpymiselle, Li Andersson puolestaan väitti.

Vasemmistoliitto on linjannut, että Kreikan ensimmäisen velkapaketin voisi antaa anteeksi. Se haluaa välttää tilannetta, jotta Kreikkaa jouduttaisiin tukemaan vielä kolmannella velkapaketilla.

Kreikan velka EU-maille on noin 227 miljardia euroa. Suomen osuus siitä on reilut seitsemän miljardia, ja Suomen neuvottelemat vakuudet kattavat alle miljardin.