132-vuotias kivääri nojasi puuta vasten Nevadan autiomaassa

Arkeologit löysivät Winchester-kiväärin Great Basinin kansallispuistossa. Se on valmistettu vuonna 1882. Winchester tunnetaan aseena, joka valloitti lännen, uutistoimisto Reuters kirjoittaa.

Ulkomaat
Great Basinin kansallispuistosta löydetty 132 vuotta vanha Winchester-kivääri.
Great Basinin kansallispuistosta löydetty 132 vuotta vanha Winchester-kivääri.Great Basin kansallispuiston Facebook-sivusto

– Tämä todella on arvoitus.

Näin luonnehtii Yhdysvalloissa Nevadan osavaltiossa Great Basinin kansallispuiston tiedottaja Nichole Andler löydöstä, jonka arkeologit ovat puistossa tehneet.

Uutistoimisto Reuters kertoo, että ryhmä arkeologeja törmäsi kansallispuistossa puuta vasten tuettuun kivääriin sattumalta. He totesivat, että kyseessä on 132 vuotta vanha Winchester.

Kivääri on mahdollisesti jätetty puistoon yli sata vuotta sitten, Reuters kirjoittaa.

Rekisterin mukaan kivääri on valmistettu vuonna 1882. Se oli nojannut katajaan niin kauan, että sen puisessa perässä oli säröjä ja tukki oli huonontunut auringon paisteessa. Piippu oli ruosteessa, uutistoimisto kertoo.

– Tiedämme, että se on ollut siellä jonkin aikaa, koska perä oli hautautunut maahan. Mutta emme tiedä, miten kauan tarkalleen, Andler sanoo Reutersin mukaan.

Hän sanoo, että kyseistä kiväärimallia on valmistettu runsaat 700 000 kappaletta vuosina 1873–1916. Suuresta suosiostaan johtuen se on tullut tunnetuksi "aseena, joka valloitti lännen".

Syrjäistä, kivikkoista aluetta, jossa kansallispuisto sijaitsee, käytettiin etupäässä kaivostoimintaan ja karjan kasvattamiseen, kun kivääri myytiin. Alue on Itä-Nevadan erämaassa, lähellä Utahin osavaltion rajaa.

Kansallispuistoksi alue tunnustettiin vuonna 1986. Se tunnetaan 5 000 vuotta vanhoista männyistään ja muista autiomaan kasveistaan ja eläimistään.

Asiantuntijat eivät toistaiseksi ole saaneet selville sitä, kuka kiväärin on ostanut tai missä kaikkialla se on ollut 132 vuoden aikana. Kivääri havaittiin ensi kerran marraskuussa. Aiemmin sitä ei ole välttämättä huomattu, koska sen harmaa puinen perä sulautuu puuhun, Andler arvioi.

Lähteet: Reuters