1. yle.fi
  2. Uutiset

Uusi tutkimus vahvistaa: HPV-rokotukset turvallisia

HPV-rokotusten on joissain yksittäisissä tapauksissa epäilty lisäävän MS-taudin vaaraa.

terveys
Nuorelle naiselle annetaan rokotus.
Yle

HPV- eli papilloomavirusrokotteet eivät lisää tyttöjen ja naisten riskiä sairastua MS-tautiin tai muihinkaan samantyyppisiin sairauksiin, tuore tutkimus varmistaa. HPV-rokotteet on todettu turvallisiksi tätäkin ennen, mutta joissain yksittäisissä tapauksissa niiden on epäilty lisäävän MS-taudin vaaraa. HPV-rokote ehkäisee kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita.

Tanskalais-ruotsalaisen tutkijaryhmän havainnot perustuvat lähes neljän miljoonan 10–44-vuotiaan tanskalais- ja ruotsalaistytön ja -naisen rekisteritietoihin. Vuosien 2006–2013 välillä heistä 800 000 sai HPV-rokotuksen.

Aineiston analyysissa ei löytynyt minkäänlaisia viitteitä siitä, että HPV-rokotteen saaneet olisivat sairastuneet MS-tautiin tai muihin samankaltaisiin sairauksiin yhtään sen todennäköisemmin kuin rokottamattomat, tutkijat kirjoittavat. Aineiston suuruuden vuoksi yhteys olisi hyvin todennäköisesti löytynyt, jos sellainen olisi olemassa.

Suomessa HPV-rokotukset ovat kansallisessa rokotusohjelmassa ja ilmaisia 6.-9.-luokkalaisille tytöille. Rokote on kansallisessa rokotusohjelmassa muun muassa kaikissa Länsi-Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa. Rokotteita on vuodesta 2007 annettu satoja miljoonia annoksia ja mahdollisten haittavaikutusten ilmaantumista on seurattu tarkasti. Vakavat haitat ovat hyvin harvinaisia.

Ennen HPV-rokotuksia kohdunkaulan syöpää on torjuttu lähinnä papa-seulontojen avulla. Rokotteen ansiosta kohdunkaulan syöpä tulee todennäköisesti harvinaistumaan huomattavasti.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton Jama-lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi