Nurkkala on hyvä työllistetylle ja hyvä Tohmajärven kunnalle

Tohmajärven keskustassa toimiva Nurkkala tarjoa pitkäaikaistyöttömille mielekästä työtä ja asiakkaille ruokaa, kahvia ja vaikkapa pesulapalveluja. Myös kunta on hyvillä mielin mukana toimintaa pyörittävässä yhdistyksessä.

Tohmajärvi
Nurkkala Tohmajärvellä
Nurkkala toimii Maiju Lassilantie 2:ssa, entisessä kaupparakennuksessa.Pekka Sivukari / Yle

Tohmajärvellä on lähes kolmen vuoden ajan toiminut monipuolinen, pitkäaikaistyöttömille työtä ja toimintaa tarjoava Nurkkala (siirryt toiseen palveluun). Nurkkalaa pyörittää Tohmajärven Nurkka ry ja yhdistyksessä on jäseniä toista sataa.

Nurkkalassa toimii kahvila, kirpputori, pesula, ompelimo ja atk-paja.

– Meidän hoidossa on myös terveyskeskuksen kahvio. Vastuullamme on myös SER -piste ja ongelmajätepiste, kertoo toiminnanohjaaja Eira Varonen.

Nurkkalan pesulan palvelut, kuten myös atk -pajan palvelut on tarkoitettu kaikille asiakkaille. Kirpputori toimii myös netissä.

– Kirpputoritavaroita myymme niin Tori.fi:n kuin omien nettisivujemmekin kautta. Ostajia on siten myös Tohmajärven ulkopuolelta, sanoo Varonen.

Kunta mukana yhdistyksessä

Kunnan edustaja on aktiivisesti mukana toimintaa pyörittävässä yhdistyksessä. Tohmajärven Nurkka ry:n puheenjohtajana on Tohmajärven kunnan kehittämispäällikkö Liisa Laasonen, joka on tyytyväinen toimintaan.

Meidän hoidossa on myös terveyskeskuksen kahvio

Eira Varonen

– Tohmajärvi on jo vuosia ollut maakunnan pahimpia työttömyyskuntia. Meillä on paljon pitkäaikaistyöttömiä ja heille sopivia työpaikkoja on vähän tarjolla.

– Kun kunnan oma työväki vähenee, niin esimerkiksi tämä Nurkkala paikkaa paljon kunnan omia toimintoja, toteaa Liisa Laasonen.

Laasosen mukaan Nurkkalan toiminta on kunnalle voittopuolista esimerkiksi siksi, että kunnan ei tarvitse maksaa työllistettyjen osalta Kelalle pitkäaikaistyöttömistä sälytettyä sakkoa.

Entisen suuren kaupparakennuksen pitäminen kuntakeskuksessa toiminnallisena puolestaan pitää katunäkymää eläväisempänä.

Vaikka Nurkkala tarjoaakin esimerkiksi atk palveluja tai pesulapalveluja, niin yhdistys ei kilpaile paikallisten yrittäjien kanssa, koska sellaisia palveluja ei Tohmajärvellä ole tarjolla.

Nurkkalan kautta työllistyy erilaisiin tehtäviin vajaat 50 pitkäaikaistyötöntä.