Vielä ehdit varautua sähkökatkoihin – katso täältä, mitä kannattaa ottaa huomioon

Sähkökatkoihin olisi hyvä varautua hyvissä ajoin etukäteen, mutta monet hyvät neuvot pätevät vielä sittenkin, kun sähkökatko yllättää tai alkaa venyä pitkäksi. Lue täältä vinkit varautumiseen ja sähkökatkon aikana toimimiseen.

Kotimaa
Kotivaraan kuuluvia ruokia ja paristoja
YLE Etelä-Karjala

Sähkökatkojen aikana on tärkeää huolehtia muun muassa ruokahuollosta. Itä-Suomen aluehallintoviraston pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueen johtajan Taina Rautio antaa vinkkejä siiitä, mitä sähkökatkon tullessa kannattaa ottaa huomioon.

1. Valoa, ruokaa ja vettä

Jos sähkökatkon voi ennakoida tulevan, kannattaa juoma- ja ruoanlaittovettä ottaa talteen astioihin. Kun sähkövalot sammuvat, on etsittävä taskulamput ja paristokäyttöiset valaisimet. Ruokakaapista kannattaa katsastaa, mitä kaikkea siellä on ja mikä säilyy pitkään.

Hyvässä tapauksessa paristoja on jo riittävästi jemmassa, samoin kotivaraan kuuluvaa ruokaa, kuten säilykkeitä.

Kun valoa on ja jotain, mitä syödä, voi pohtia, missä ruokaa voisi valmistaa tai edes lämmittää. Onko retkikeitintä, kaasuliettä, puuhellaa tai kaasugrilliä?

Kotivarana kannattaa pitää ruokaa, jonka voi tarvittaessa syödä vaikkapa sellaisenaan purkista. Esimerkiksi kaurahiutaleet säilyvät kauan, mutta vaativat yleensä kypsentämistä.

2. Virtaa muihin laitteisiin

Missä voit ladata matkapuhelinta tai tietokonetta? Ennen sähkökatkoa voi ladata vara-akkuja. Jos näin ei ole tehty, kännykän ja mahdollisesti muitakin laitteita voi ladata autossa.

Parhaassa tapauksessa varalle on hankittu jo aggregaatti. Sen suhteen on tosin syytä muistaa, että sille täytyy tehdä tarvittavat kytkennätkin etukäteen. Tähän tarvitaan sähköasentajaa.

3. Käsittele tulta varovasti

Tulen ja kaasun kanssa pelaaminen pimeyden keskellä on riskialtista puuhaa. Ole varovainen, äläkä koskaan jätä esimerkiksi kynttilöitä palamaan vartioimatta.

4. Älä hamstraa suotta

Jos hankintoja täytyy tehdä pienessä kyläkaupassa, hamstraamaan ei pidä ryhtyä. Paristoja tai ruokaa ostaessa on hyvä miettiä, paljonko itse todennäköisesti tarvitsee. Kaupat saattavat itsekin rajoittaa ostosmääriä.

Jos sähkökatkot pitkittyvät ja kunnat katsovat sen tarpeelliseksi, aletaan asukkaille järjestää juoma-, ruoka- ja päivittäistavarajakelua. Yhteiskunta huolehtii viime kädessä siitä, ettei kukaan pääse nääntymään kotiinsa.

5. Pelasta pakasteet hankeen

Kun muut arjen asiat on hoidettu, saattaa vuorossa olla pakasteiden pelastaminen. Jos pakastimen lämpötila uhkaa nousta, kannattaa sen sisältö laittaa kannelliseen astiaan ja viedä astia lumihankeen. Kansi estää eläimiä pääsemästä ruoka-apajille.