1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kissaakin voi kouluttaa, mutta naukumaan sitä ei välttämättä käskystä saa

Kissan naukuminen on tietokirjailija Päivi Ylikorven mukaan kesykissan erityisyys. Kissaa voi kouluttaa, mutta naukumisen opettaminen sille ei omistajalta helpolla onnistu. Toisinaan kissanomistaja voi kuitenkin opettaa kissan huomaamattaan turhankin kovaksi juttelijaksi.

Kotimaan uutiset
Kissa.
Jussi Mankkinen / Yle

Harhaluulo siitä, että kissaa ei voi kouluttaa, elää yhä vahvana. Kissa voi oppia temppuja samalla tavalla kuin koirakin, mutta Kissanhoidon käsikirjan kirjoittanut ja eläintenhoitajien opettajana toimiva Päivi Ylikorpi ei suoranaisesti usko, että kissaa voisi opettaa naukumaan ikään kuin käskystä.

– Kissa on hankalaa opettaa naukumaan, mikäli se on unohtanut taidon jo nuorena. Naukuminen on ylipäänsä kesykissan erikoisuus –villikissoina keskenään elävät kissat eivät nau'u enää aikuisena, koska ne eivät niin sanotusti enää auta toisiaan. Ihminen tekee siis tässä poikkeuksen, koska se palvelee kesykissaa myös aikuisena ja vastaa sen pyyntöihin, Ylikorpi kertoo.

Ylikorven mukaan moni kissanomistaja opettaa kuitenkin kissansa naukumaan tietämättään.

– Kissan toimintaa vahvistavat positiiviset asiat. Moni omistaja reagoi silloin, kun kissa vähänkin naukaisee, että onko sillä nälkä vai mikä hätänä, ja rientää tarjoamaan heti vaikkapa jotakin herkkuruokaa. Itse asiassa näin syntyy myös helposti nirsoja kissoja, ja niitä palvellaan toisinaan liiankin hyvin. Moni voi siis opettaa kissan huomaamattaan innokkaaksi juttelijaksi, naurahtaa Ylikorpi.

Miten opettaa kissalle, mikä on sopiva määrä naukumista?

Päivi Ylikorpi pohtii sitä, miksi joku haluaisi opettaa kissansa naukumaan enemmän.

– En tiedä, kuka haluaisi varsinaisesti opettaa kissansa kovaksi juttelijaksi. Toisinaan siitä tulee ongelma, jos kissa naukuu paljon ja vaikkapa keskellä yötä, eli se voi olla hyvin rasittavaakin.

En tiedä, kuka haluaisi varsinaisesti opettaa kissansa kovaksi juttelijaksi.

Päivi Ylikorpi

Keinot puuttua kissan kovaan naukumiseen voivat olla myös rajalliset. Ylikorpi korostaa sitä, että kissan käyttäytymistä ei huomata millään tavalla.

– Tähänkin liittyy sellainen ilmiö, että kissa vahvistaa alussa (epätoivottua) käyttäytymistä. Se voi naukua ensin vielä kovempaa, koska ajattelee, että omistaja ei kuule tai ymmärrä sitä. Periaatteessa kuitenkin mikä tahansa käyttäytyminen, josta ei seuraa mitään, sammuu pikkuhiljaa pois.

Myös kultaisen keskitien löytäminen kissan ja ihmisen väliselle kommunikaatiolle on vaikeaa.

– Miten opettaa kissalle, mikä on sopiva määrä naukumista? Siinä on tekemistä, Ylikorpi hymyilee.

Kipeä kissa voi kehrätä

Moni tuntuu ajattelevan, että jos kissa naukuu paljon, se voi olla sairas. Keskustelupalstoilla kyseisen ongelman omaavia ohjataan usein eläinlääkärille.

– Kissalle ei ole tyypillistä tuoda kipua esille. Tavallisin oire kivusta on se, että kissa katoaa näkyvistä ja hakeutuu piiloon. Sellainen ilmiö tunnetaan, että kipeä kissa voi kehrätä, ja siihen on monta syytä – kissa voi viestiä sillä, että se on rauhallinen ja ystävällismielinen, ja myös siksi, että matalataajuinen värähtely edesauttaa paranemisprosesseja, Päivi Ylikorpi kertoo.

Kissan hiljaisuuteen voi olla myös fysiologisia syitä.

– Epäilen, että jos kissalla on jokin rakenteellinen syy siihen, ettei se pysty tuottamaan ääntä, niin eihän se sitä voi siinä tapauksessa oppiakaan, Ylikorpi sanoo.

"Kissanpennun kielikylpy" avuksi kommunikointiin

Päivi Ylikorven mukaan kissojen äänenkäyttö riippuu myös perimästä, ja hän sanoo, että toiset rodut, kuten siamilaiset ja itämaiset kissat ovat niin sanottuja puheliaita rotuja.

– Osa kissoista on myös niin älykkäitä, että ne oppivat käyttämään naukumista muuhunkin kuin vaikkapa ruuan saamiseen, oven avaamiseen tai sylin hakemiseen.

Kommunikoinnin lähteenä on Ylikorven mukaan pennun sosiaalistaminen.

– Kissojen pitäisi pennusta alkaen sosiaalistua mahdollisimman moneen erilaiseen lajiin ja oppia eri viestintätapoja. Se on niin sanottu kissanpennun kielikylpy, ja kun pentu tottuu eri lajeihin mukaan lukien ihmiseen, se oppii kyllä käyttämään erilaisia kommunikointitapoja.

Lue seuraavaksi