Tulivuoren syöksemä tuhkapilvi nousee satojen metrien korkeuteen Tongalla – video

Vedenalainen tulivuori purkautuu voimakkaasti Tyynellämerellä sijaitsevassa Tongan saariryhmässä. Tulivuori syöksee tuhkaa jopa satojen metrien korkeuteen. Purkaus on myös synnyttänyt uuden saaren.

Ulkomaat
Vedenalaisesta tulivuoresta nouseva korkea tuhkapilvi.
Hunga Tonga - Hunga Ha’apai -tulivuoren tuhkapilvi nousee jopa satojen metrien korkeuteen.

Tyynellämerellä sijaitsevaan Tongan saarivaltioon kuuluva vedenalainen tulivuori purkautuu rajusti syösten tuhkaa satojen metrien korkeuteen.

Paikallinen geologi kuvaili tulivuoren syöksemää tuhkaa kuin valtavaksi tuhkaseinämäksi. Tulivuori aloitti purkauksensa vähän ennen joulua. Tulivuori purkautuu kahdesta purkausaukosta, joista toinen sijaitsee asumattomalla saarella ja toinen veden alla sadan metrin päässä.

Tulivuoren purkaus on myös synnyttänyt uuden saaren, jonka paikalliset viranomaiset sanovat olevan kilometrin pituinen, kahden kilometrin levyinen ja jopa sata metriä korkea.

Hunga Tonga - Hunga Ha’apai -niminen tulivuori sijaitsee muutamia kymmeniä kilometrejä pääkaupunki Nuku’alofan pohjoispuolella. Tulivuoren tuhkapilvi on häirinnyt lentoliikennettä saarivaltioon useiden päivien ajan. Nyt lentoliikenne on kuitenkin palautumassa normaaliksi, sillä viranomaisten mukaan tuhka ei nouse ilmakehään saakka.

Tulivuori purkautui ensimmäisen kerran vuonna 2009. Se oli osoittanut merkkejä uudesta purkauksesta jo muutamien viikkojen ajan, ennen kuin aloitti rajun purkauksen muutama päivä sitten. Tulivuori syöksee tuhkaa ja vulkaanista ainesta muutaman minuutin välein.

Tulivuori syöksee tuhkaa ja suuria kivenlohkareita sisuksistaan. Viranomaisten mukaan suurin osa vulkaanisesta aineksesta jää aivan purkausaukon lähistölle, mikä on synnyttänyt uuden saaren. Tuhkaa kuitenkin leviää jopa kymmenen kilometrin päähän.

Erityisesti Tongan turistiviranomaiset toivovat tulivuoren nopeaa rauhoittumista, jotta Tongan taloudelle erityisen tärkeät turistit pääsisivät matkustamaan noin sadan tuhannen asukkaan saarivaltioon jälleen normaalisti. Muutama päivä sitten viranomaiset kuvailivatkin tuhkapilven hajoavan suhteellisen nopeasti ilmassa.

Nyt purkautuva tulivuori on vain yksi monista saariryhmän alueella sijaitsevista tulivuorista. Tongan saarivaltio sijaitsee eteläisellä Tyynellämerellä parin tuhannen kilometrin päässä Uuden-Seelannin koillispuolella. Saariryhmään kuuluu toista sataa saarta, joista vajaa 40 on asuttuja.

Lähteet: Reuters, AFP