Oikeutta Eläimille – Kasvisruokaa ja kansalaistottelemattomuutta

Rovaniemen Oikeutta Eläimille –paikallisjärjestö on herättelemässä toimintaansa vuoden hiljaiselon jälkeen. Järjestö ajaa eläinten olojen parantamista. Aikaisemmin tietoutta on levitetty jakamalla esitteitä ja kasvisruokaa kaupungilla sekä keräämällä allekirjoituksia turkistarhauksen vastaiseen kansalaisaloitteeseen.

Oikeutta eläimille
Laura Korva ja Kevät Sieppi
Laura Korva, vääryyttä kohdannut hirvi ja Kevät Sieppi Rovaniemen paikallisjärjestöstä. Haastattelut ja kuva: Tuukka Tervonen / Yle

Rovaniemellä eläinten oikeuksia ajaa vajaan kymmenen hengen porukka. Toimintaa johdetaan anarkistisen demokraattisesti, eikä järjestöstä löydy puheenjohtajaa tai selkeätä johtajaa, kertovat aktiivit Laura Korva ja Kevät Sieppi.

Ei ole olemassa eettistä tapaa hyötyä eläimistä

Laura Korva ja Kevät Sieppi

– Meillä oli tauko tässä, kaikilla vapaaehtoisilla oli paljon töitä tai koulua ja muutama aktiivi muutti pois, onneksi nyt on näitä uusia vapaaehtoisia kuten Kevät, Korva valoittaa järjestön kuulumisia.

– Olin Helsingissä eläinoikeusaiheisessa tapahtumassa ja siellä tulin ajatelleeksi että miksen kotonakin jatkaisi kun tuntui niin oikealta. Otin sitten yhteyttä vanhoihin aktiiveihin ja päätettiin järjestää tää leffailta, Kevät Sieppi jatkaa.

– Meidän tavoitteenamme on edistää kasvissyöntiä, lisätä tietoisuutta eläinten oikeuksista ja saada näkyvyyttä, erityisesti Oikeutta Eläimille –kampanjoille turkistarhauksesta ja sikatiloista, Laura Korva summaa järjestön pyrkimykset.

Oikeutta Eläimille on ollut turkistarhaus-, tehotuotanto- ja sikatilakampanjoissaan kosolti julkisuudessa. Järjestön jäsenet kävivät kuvaamassa eläinten huonoja oloja eri tiloilla laittomasti ja salaa.

– On hyvä että kävivät. Oikeutta Eläimille käyttää joskus kansalaistottelemattomuutta, Korva toteaa.

– Ei ole olemassa eettistä tapaa hyötyä eläimistä, toteavat Korva ja Sieppi.

Rovaniemen aktiivit kieltävät suunnittelevansa vastaavia tempauksia.

– Ei meillä mitään niin suurisuuntaista, Sieppi ja Korva nauravat.

Kasvisruokaa ja eläinpukuja

Rovaniemen paikallisjärjestön aktiivit ovat aikaisemmin jakaneet esitteitä kaupungilla, osallistuneet allekirjoitusten keräämiseen turkistarhauksen kieltämistä koskeneeseen kansalaisaloitteeseen sekä välillä myös vetäisseet eläinasut päälle ja tarjoilleet ohikulkijoille makupaloja kasvisruoasta. Ensimmäisenä uutena tapahtumana rovaniemeläiset järjestivät elokuvaillan ravintola Kauppayhtiön alakerrassa.

– Suunnitteilla on kyllä lisää tapahtumia, ehkä uusi dokumentti-ilta, kertoo Sieppi.

Kaikki haastatellut jäsenet ovat kasvissyöjiä. Myös elokuvaillassa järjestö tarjoilee naposteltavaksi kasvispiirakkaa ja keksejä.

– Kasvissyönti on helpoin ja nopein tapa parantaa eläinten asemaa, kommentoi Kevät järjestön tiukkaa sidettä vegaaniruokavalioon.

– Mutta kyllä lihansyöjätkin ovat tervetulleita puolustamaan eläinten oikeuksia, se on jokaisen oma asia.

– Ei me haluta väkisin ketään muuttaa, lisää Korva.