Vuoden 2014 urheilutapaus Pohjanmaalla on Matias Lipastin maailmanmestaruus

Vuoden 2014 urheilutapaus Pohjanmaalla on Matias Lipastin kultamitali alle 17-vuotiaiden kreikkalais-roomalaisen painin MM-kisoissa. Lipasti voitti Yle Pohjanmaan järjestämän äänestyksen. Painin ilmajokelainen tulevaisuudenlupaus tähtää maailman huipulle ja aikoo myös pysyä siellä.

urheilu
Matias Lipasti
Matias Lipasti voitti 17-vuotiaiden MM-kultaa painin kreikkalais-roomalaisen painin sarjassa 63kg.Jussi Mustikkamaa/Yle

Yle Pohjanmaa tarjosi nyt yleisölle ensimmäisen kerran mahdollisuuden valita vuoden urheilutapaus Pohjanmaalla. Matias Lipastille voitto äänestyksessä ei tullut aivan yllätyksenä, sillä hän pani merkille, että hänen kaverinsa ja kavereitten kaveritkin jakoivat äänestyslomaketta aktiivisesti Facebookissa. Hän haluaakin jakaa tämän voiton kannattajiensa ja kavereidensa kanssa.

– No onhan tämä hieno homma, kun ajattelee, että kysymyksessä on kuitenkin poikien maailmanmestaruus ja mukana äänestyksessä oli aikuistenkin arvokisamitalisteja, Lipasti toteaa.

SJK hyvänä kakkosena

Yle Pohjanmaan äänestyksessä nuoren ilmajokelaispainijan saavutus arvostettiin korkeammalle kuin esimerkiksi SJK:n nousu Veikkausliigaan ja siellä saavutettu hopea. Lipasti sai annetuista äänistä yli kolmanneksen eli 1009 ääntä. SJK:n äänimäärä oli 848 ja ääniosuus 29,68 prosenttia. Kolmanneksi äänestyksessä tuli vapaaottelija Katja Kankaanpää, joka nappasi haltuunsa viime syksynä Invictan-mestaruusvyön. Kankaanpää sai ääniä 326 eli 11,46 prosenttia annetuista äänistä. Äänestyksessä annettiin kaikkiaan 2857 ääntä.

Ilmajoen Kisailijoiden Lipasti voitti kultaa 17-vuotiaiden painin MM-kilpailuissa Slovakiassa heinäkuussa. Lipasti paini kreikkalais-roomalaisen painin sarjassa 63 kg. Lipasti itse kuvailee maailmanmestaruuttaan jytkyksi.

– Olin varamies siihen sarjaan ja tällainen jytky pamahti sieltä. Voiton eteen tehtiin kyllä paljon töitä. Viisi kovaa ottelua ja kaikki vastustajat tulivat entisen Neuvostoliiton alueelta, josta ei huonnoja jannuja tule, kertaa Matias Lipasti viime kesän tapahtumia.

Lipasti tavoittelee olympiakultaa

Lipastin arki Ilmajoella ei maailmanmestaruudesta muuttunut. Hän arvelee, että aikuisten maailmanmestaruus olisi voinut jo arkea sekoittaakin. Lipasti huomauttaakin moneen otteeseen, että kysymyksessä on vasta poikien maailmanmestaruus. Nuori mies haluaa voittaa enemmän ja tavoitteena on olympiakulta.

– Voin tulla maailman parhaaksi, koska lähtökohdat ovat nyt parhaat mahdolliset, hän sanoo.

Lipastin mukaan kaikki urheilijan elämässä on kohdallaan: valmennus, harjoittelu, olosuhteet. Lipasti treenaa määrätietoisesti ja kurinalaisesti.

– Jos haluaa huippu-urheilijaksi, silloin ei voi olla vapaapäiviä. Siitä asemasta ei pääse välillä päiväksi pois.

Matias Lipasti opiskelee Etelä-Pohjanmaan Opistolla nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajalinjalla. Urheilijana hänellä on edessään vielä kolme juniorivuotta.

Vuoden 2014 urheilutapaus Pohjanmaalla -äänestyksen tulokset löytyvät täältä.