1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Matkamessut

Matkamessut ovat myös junantuomien meeting point

Curaçaon ja Kiuruveden väliin mahtuu paljon, mutta Matkamessuilla monen suomalaisen juuret ja kesämökki ajavat kurkistamaan myös kotikunnan osastolle.

Kuva: Heidi Kononen / Yle

Kun ihmismassat vaeltavat Matkamessuilla (siirryt toiseen palveluun), juuri kukaan ei näytä tietävän kovin tarkasti mitä ollaan hakemassa, saati minne ollaan edes menossa. Väki vaeltaa, katse harhailee ja ehkä jollain osastoilla haaveet saavat siivet.

Runsaasti kuhinaa on kotimaan matkailua esittelevillä paikoilla. Jään jonon taakse kuulolle Jyväskylä-kyltin taakse. Juttu tuntuu kulkevan jossain kauempana historiassa; miehen omissa Jyväskylä-ajoissa.

– Kyllä vanhat jyväskyläläiset tulevat tervehtimään melkein joka vuosi ja kyselemään kuulumisia. Lisäksi monet, joilla on mökki meidän alueella, haluavat tulla tervehtimään. Mökkikunta mielletään usein ”meidän” kunnaksi, kertoo Heidi Jämsén Jyväskylän Seudun matkailusta.

Ne juuret, ne juuret. Sellaiset löytyvät myös Espoosta, vahvistaa Riikka Laatikainen.

– Myös meidän osastolla käydään nostalgisissa tunnelmissa. Monet muistelevat vanhoja maisemia ja pohtivat oman kotiseudun nopeaa muutosta. Kun on monena vuotena peräkkäin messuilla, tulevat monet kasvot jo tutuiksi, kertoo Riikka Laatikainen Visit Espoosta.

Pienet paikkakunnat hakevat messuilla ennen kaikkea näkyvyyttä, ja savolaiset sen hyvin ossoovat. Pohjois-Savosta ponnistava Kiuruvesi markkinoi tulevan kesän iskelmäviikkoaan ja nostalgia ajaa myös etelään valuneita savolaisia tervehtimään tuttuja, kertoo kunnan kulttuurisihteeri Heidi Huhtilainen.

Toiveita, haaveita, mahdollisuuksia, kotimaassa ennenkaikkea.