Eläinten papanoista taidetta – Viisi huonetta -näyttelyssä yhdistyvät kuuden naisen maailmat

Etelä-Karjalan taidemuseossa on perjantaina avautunut näyttely, jonka teoksissa on käytetty niin poikkeavia tekniikoita kuin materiaalejakin. Viisi huonetta -näyttelyssä kuusi naistaiteilijaa luovat yhtenäisen maailman.

Kotimaa
Viisi huonetta -näyttely, Anni Rapinojan taideteoksia
Tommi Parkkinen/Yle

Etelä-Karjalan taidemuseon uudessa näyttelyssä yhdistyvät kuuden eri naistaiteilijan teokset. Perjantaina 16. tammikuuta avatunut Viisi huonetta -näyttely koostuu totutusta poikkeavista tekniikoista, aiheista ja materiaaleista.

Vaikka taiteilijoilla on teoksissaan hyvin omanlainen tyylinsä, luovat teokset silti luontevasti yhteisen maailman.

– Minusta niissä on sellainen yhdistävä tekijä. Esimerkiksi mulle tulee Annen (Tompuri) töistä tässä viereisessä huoneessa mieleen, että se on semmonen syvä metsikkö, jossa valo hohtaa ja mun työt sitten kertoo, että mitä siellä metsässä sisällä on, sanoo kuvanveistäjä ja ympäristötaiteilija Anni Rapinoja.

Materiaaleina eläinten papanoita ja virtaavaa vettä

Näyttelyssä on esillä esimerkiksi maalauksia, videoinstallaatioita, puupiirroksia- ja veistoksia, valokuvia sekä luonnomateriaaleista koottuja taideteoksia. Materiaaleja onkin käytetty hyvin laajasti erilaisia, eläinten papanoista virtaavaan veteen.

Teosten teemat liikkuvat arkisista asioista hyvin voimakkaisiinkin tunnetiloihin, kuten erilaisiin pelkoihin. Taiteilijat ilmaisevatkin itseään vahvasti nimeomaan tilassa.

Tiivis naisjoukko

Viisi huonetta -näyttelyn taiteilijoilla on taustalla monivuotinen yhteistyö, sillä jo vuonna 2007 he tekivät näyttelyn Viisi huonetta Helsingin Taidehalliin. Taiteilijaryhmä kasvoi nyt yhdellä naisella Etelä-Karjalan taidemuseoon tehtävään näyttelyyn.

Mukana näyttelyssä ovat kuvanveistäjä Maija Helasvuo Hyvinkäältä, performanssi- ja videotaiteilija Helinä Hukkataival Tampereelta, kuvanveistäjä ja kuvataiteilija Johanna Ilvessalo Helsingistä, taidemaalari Anne Tompuri Lappeenrannasta, taidemaalari-graafikko Annu Vertanen Imatralta sekä viimeisimpänä joukkoon liittynyt kuvanveistäjä ja ympäristötaiteilija Anni Rapinoja Hailuodosta.