1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruokakaapin siivous säästää rahaa – fariinisokerin elvytys ja muita kikkoja

Tammikuu kiristää kukkaron nyörejä monessa kodissa. Helpotus suureen ruokalaskuun saattaa löytyä omasta kuivakaapista, vinkkaa Uudenmaan Marttojen kotitalousneuvoja Anne Lempinen

leipominen
Tuore, käsintehty, voideltu karjalanpiirakka.
Yle / Heikki Haapalainen

Marttojen ohjeen mukaan ruokakaappien sisältö olisi hyvä tarkastaa pari kertaa vuodessa ja nyt sesongin vaihtuessa on siihen mitä parhain hetki

– Joululta ihmisten kaappeihin on jäänyt vaikkapa puuroriisiä, kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä. Niistä voi tehdä puuroja tai leipiä. Riisistä voi keittää puuron ja leipoa karjalanpiirakoita, maalailee Lempinen.

Ruokahävikin vähentäminen tuntuu lompakossa

– Jos kaapissa olevat jauhot ja suurimot eivät haise ummehtuneelta tai eltaantuneelta, niitä voi ihan hyvin käyttää leivontaan, vaikka parasta ennen-päiväys olisi jo ummessa. Anne Lempinen muistuttaa myös, että pakastin kannattaa sulattaa heti seuraavien kovien pakkasten aikana.

Sulatetusta pakastimesta löytyvillä aarteilla ja kuivakaapin sisällöllä pärjää jo pitkälle.

– Ihmiset heittävät 25 kg vuosittain ruokaa pois, jos sille laitettaisiin hintalappu, niin ihmisten silmät avautuisivat. Tammikuu on hyvä kuukausi vähentää kaupassa käyntiä. Riittää, kun hakee pakollista täydennystä, Anne Lempinen summaa.

Millä korvata puuttuva ainesosa?

Moni suunnittelematon leivonta- tai ruuanlaittohetki saattaa kilpistyä sopivien tarvikkeiden puutteeseen. Kotitalousneuvojalla on paljon vinkkejä puuttuvien aineiden korvaamiseen.

– Hiivan puuttuessa voi tehdä peltileipää ja laittaa siihen pari teelusikallista leivinjauhetta puolta litraa kuiva-aineita kohden. Soodakin käy leivinjauheen korvaamiseen, mutta silloin taikinassa tulee olla jotain hapanta, kuten piimää, Anne Lempinen valaisee.

Kotitalousneuvoja antaa piut paut pakolliselle kermalle.

Ihmiset heittävät 25 kg vuosittain ruokaa pois, jos sille laitettaisiin hintalappu, niin ihmisten silmät avautuisivat.

Anne Lempinen

– Kerman voi korvata usein maidolla ja laatikkoruuissa mukaan saa raastettua juustojen kannat. Kananmunillakin voi mehevöittää laatikkoruokia. Vanha kunnon munamaito toimii kerman sijasta mainiosti.

Elvytetty fariinisokeri ja perunainen lihapullataikina

Uudenmaan Martoilla eivät keinot lopu, jos joku ainesosa puuttuu. Leivonnassa kermaviili korvautuu smetanalla tai piimällä, fariinisokeri tavallisella sokerilla, siirapilla tai hunajalla.

– Pussiin kuivahtanut fariinisokeri herätetään uuteen käyttöön lisäämällä pussiin tilkka vettä ja sulkemalla se päiväksi ilmatiiviiseen rasiaan. Kokeilin juuri itse ja se toimii, Lempinen nauraa.

Yleensä se viimeinen lannistuminen leipoessa iskee korppujauhojen puuttuessa. Siihenkin löytyy kikka. Kakkuvuoka voidaan jauhottaa mannasuurimoilla, eivätkä lihapullatkaan korppujauhojen perään itke. Anne Lempisen mukaan keitetyllä perunalla voi korvata korppujauhon, mutta samaan tarkoitukseen käyvät melkein mitkä tahansa muutkin jauhot ja leseet. Korppujauhot korvaa myös leipä, joka murskataan ja liotetaan lihapullataikinaan.

Lue seuraavaksi