Puku vaihtuu farkkuihin – pukeutumisen muutos kaataa kemiallisia pesuloita

Vaatteita ja liinavaatteita käytetään edelleen pesuloissa, mutta siinä, missä vesipesun kysyntä kasvaa, kemiallisen pesun tarve vähenee. Parissa vuosikymmenessä pesuloiden määrä on vähentynyt Suomessa usealla sadalla.

ilmiöt
Asiakaspalvelua parhaimmillaan. Hymy on herkässä, kun tangot notkuvat puhtaita pukuja.

Perinteikäs lahtelainen pesula ehti ehti pestä lahtelaisten pukuja, asusteita ja hattuja yli 70 vuoden ajan. Vuoden vaihteessa perheyritys kuitenkin sulki ovensa lopullisesti.

Pesulan koneet olisi pitänyt uusia, mutta Karmolahden pesulan yrittäjä Tuija Jokelainen sanoo, että kymmenien tuhansien eurojen investointi ei ollut mahdollinen. Kolmannen polven pesulayrittäjä arvelee, että kivijalassa toimivan kemiallisen pesulan aika alkaa olla ohi.

– Asusteiden pesu on vähentynyt. Myös miesten pukuja pestään yhä vähemmän. Ennen johtajan tunnisti kadulla pukeutumisesta. Nyt tyyli on muuttunut, ja johtajatkin käyttävät puvun sijaan farkkuja, Tuija Jokelainen kertoo pesulabisneksen muutoksesta.

Puvut on pestävä kemiallisesti, mutta farkut voi laittaa kotona pesukoneeseen. Myös vaatteiden materiaali on muuttunut ja yhä suurempi osa niistä on nykyään vesipestäviä.

Vesipesullekin on kysyntää

Valtakunnallisesti toimivassa SOL Pesulapalveluissa on huomattu, että vesipesun kysyntä on kasvussa. Johtaja Elina Jalonen kertoo, ettäpesulapalvelujen käyttäjämäärät ovat kasvaneet.

Ennen johtajan tunnisti kadulla pukeutumisesta. Nyt tyyli on muuttunut, ja johtajatkin käyttävät puvun sijaan farkkuja.

Tuija Jokelainen

– Uusia käyttäjiä tulee koko ajan. Nuoret ovat aktiivisia palveluiden käyttäjiä. Myös hyvätuloiset eläkeläiset ovat tottuneet käyttämään palveluita. Vesipestävän pyykin määrää nostavat erityisesti vanhukset, jotka pesettävät käyttövaatteiden lisäksi liinavaatteitaan.

20 viime vuoden aikana pesuloiden määrä Suomessa on vähentynyt usealla sadalla. Tekstiilihuoltoliiton puheenjohtaja Samuli Remes sanoo, että pelkästään kuluttaja-asiakkaisiin keskittyminen ei vielä takaa leipää pesulayrittäjälle.

Lahtelaisessa vesipesua tarjoavassa Ipa-pesussa on töitä riittänyt. Ipa-Pesun Kristiina Taipale on huomannut, että erityisesti joulun alusaika ja kesä ovat kiireisiä.

Ihmiset pesettävät niin paljon kodin tekstiilejä, mattoja ja pöytäliinoja, että ruuhkaa korjaamaan tarvitaan lisätyövoimaa.

– Kesätyöläisiä tarvitaan sesonkiaikaan, Taipale sanoo.

Sijainnilla kilpaillaan

Kuluttajapyykistä kilpailtaessa korostuu SOL Pesulapalveluiden Elina Jalosen mukaan sijainti. Pesulan on oltava paikassa, jossa ihmiset asioivat tai josta he kulkevat ohi päivittäin.

Pesuloita avataankin usein kauppakeskuksiin, joihin suuri osa asiakkaista tulee autolla.

Helsingissä meillä on myös automaatti, johon voi jättää ja noutaa vaatteita. Siitä hankitaan kokemuksia.

Elina Jalonen

– Helsingissä meillä on myös automaatti, johon voi jättää ja noutaa vaatteita. Siitä hankitaan kokemuksia, Jalonen kertoo.

Vaikka monen tekstiilin kohdalla on siirrytty kemiallisesta pesusta vesipesuun, joidenkin vaatteiden peseminen kotikonstein voi olla hankalaa.

– Etenkin kalliimmissa vaatteissa on kemiallista pestävää. Vaatevalmistajat yhdistelevät monenlaisia materiaaleja. Joukossa on haasteellisia hoidettavia vaatteita, joiden viimeistely kotona ei ole helppoa, Jalonen summaa.