1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Miten käytät sananvapauttasi?

Sananvapaus on noussut jälleen puheenaiheeksi, ei vähiten Pariisin Charlie Hebdo -murhien takia. Milloin viimeksi jouduit miettimään sitä omalta kohdaltasi? Onko meillä toisinajattelijoita, jotka eivät saa viestiään esiin?

Kotimaan uutiset
Pakistanin parlamentti tuomitsi eilen torstaina lehden uusimman numeron kannen rienaavaksi, jossa profeetta Muhammedia esittävä hahmo kannattelee kylttiä, jossa lukee "Tout est pardonné"- "Kaikki on anteeksiannettu".
Pakistanin parlamentti tuomitsi eilen torstaina lehden uusimman numeron kannen rienaavaksi, jossa profeetta Muhammedia esittävä hahmo kannattelee kylttiä, jossa lukee "Tout est pardonné"- "Kaikki on anteeksiannettu".Koen Van Weel / AFP / Lehtikuva

Sananvapaus on noussut jälleen puheenaiheeksi, eikä vähiten Pariisin Charlie Hebdo -murhien takia. Yleisimmin sananvapautta on puolustettu, jopa silloinkin kun viesti on pilkkaavaksi tarkoitettu. Muutamat uskonnolliset tahot ovat tosin halunneet tehdä varauksen ”on pyhiä arvoja, joiden pilkkaamista sananvapaus ei koske”.

Täältä Suomesta muistamme Hannu Salaman jumalanpilkkaoikeudenkäynnin tasan 50 vuoden takaa, mutta kovin usein meillä ei sananvapauden rajoista jouduta keskustelemaan. Itse asiassa kansainvälisissä vertailuissa Suomi on vuodesta toiseen yksi maailman parhaimpia maita sananvapauden suhteen. Meillä ei vainota toimittajia, eikä estetä ihmisiä hankkimasta tietoa. Toisaalta usein muistutetaan, että sananvapaus kuuluu myös tyhmille ja ”väärille” mielipiteille – mitä ne sitten kenenkin mielestä ovatkaan.

Mitä sinä ajattelet sananvapaudesta? Milloin viimeksi jouduit miettimään sitä omalta kohdaltasi? Sallitko sananvapauden myös niille, jotka ovat kanssasi eri mieltä? Saako suomalaisessa mediassa sanoa mitä tahansa? Onko meillä toisinajattelijoita, jotka eivät saa viestiään esiin?

Keskustelu jatkuu maanantaina 19.1. klo 10 Ajantasa-ohjelmassa Radio Suomessa. Suoraan radiokeskusteluun voit ottaa osaa maanantaina soittamalla numeroon 0203 17600, lähettämällä tekstiviestin numeroon 16149 tunnuksella RS (välilyönti) AJANTASA tai lähettämällä sähköpostia:ajantasa@yle.fi (siirryt toiseen palveluun).

Asiantuntijana studiossa ajatuksiasi on kommentoimassa Ylen journalististen standardien ja etiikan päällikkö Riitta Pihlajamäki. Ohjelman toimittaa Jari Mäkäräinen. Tule mukaan tekemään maan suurinta radiokeskustelua!