Hyppää sisältöön

Venäläisturistien kato havahdutti matkailuyrittäjät – Saimaalle tavoitellaan turisteja Italiasta ja Kiinasta

Saimaan alueella yritetään korvata venäläismatkailijoiden määrän vähentymistä uusilla matkailijaryhmillä Keski-Euroopasta ja Kiinasta. Matkailuyrityksissä päästään pian opiskelemaan kantoninkiinaa, mikäli ryhmämatkat Hongkongista alkavat.

Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Hyviä kalastusmahdollisuuksia, leppoisia laivaristeilyjä ja mökkilomaa Saimaalla markkinoidaan tänä keväänä Italiassa, josta on suora halpalentoyhteys Lappeenrantaan. Milanosta tuleville matkailijoille tarjotaan nähtävää Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakuntien alueella.

– Teemme Italiassa yhteismarkkinointia Etelä-Savon kanssa ja kutsumme Saimaalle myös italialaisia toimittajia tutustumaan alueeseen, sanoo matkailun markkinointiyhtiö goSaimaa Oy:n hallituksen puheenjohtaja Hannele Eskelinen.

Kevään aikana myyntiin on tulossa muun muassa lento- ja autopaketti, jota markkinoidaan lentoyhtiön ja maakuntien matkailusivustojen kautta.

Ryhmiä Hongkongista lomalle Saimaalle

Ensimmäisiä kiinalaisia turistiryhmiä nähdään Saimaan alueella aikaisintaan kesällä 2016. Visit Finland ja goSaimaa etsivät parhaillaan eteläisestä Kiinasta yhteistyökumppaneita, jotka aloittaisivat ryhmämatkat Saimaan alueelle.

– Hongkongista on hyvä aloittaa, koska sieltä tulevat matkailijat eivät tarvitse viisumia Venäjälle, sanoo Lappeenrannan kaupungin markkinointipäällikkö Mirka Rahman.

Kiinalaisryhmille suunnitellaan pakettia, johon sisältyisi tutustuminen Helsinkiin, lomailua Saimaalla ja matka jatkuisi edelleen Pietariin tai jopa Moskovaan asti.

– Kiinalaisilla ei ole kärsivällisyyttä hitaaseen lomanviettoon, vaan matkaohjelmaan tulee sisältyä paljon tekemistä mahdollisimman monessa paikassa, kertoo Visit Finlandin edustajana Hongkongissa työskentelevä Andrew Leung.

Rallia ja marjanpoimintaa Saimaalla

Italialaisten mökkeillessä, kiinalaisille on luvassa vauhdikkaampaa lomailua ja uusia lomakohteita.

Lappeenrannan Muukossa sijaitsevalla Kimi Räikkösen nimikkoradalla on hyvät edellytykset nousta kiinalaisturistien myötä uuteen kukoistukseen. Kiinalaisten Facebookia vastaavassa WeChatissa Räikkönen on suosittu teema ja urheilijan uran ensimmäisestä harjoitteluradasta saattaa kehittyä lähes pyhiinvaelluskohde.

Saimaan alueella kiiinalaisia kiinnostavat myös luonto ja kulttuuri.

– Kaikenlaisten marjojen poimiminen on nyt erittäin suosittua Kiinassa, kunhan sen eteen ei tarvitse paljoa ponnistella, summaa Leung.

Tästä kertoo se, että monien hämmästykseksi esimerkiksi kiinalaisten ryhmämatkat Australiaan tammenterhojen poimintaan ovat erittäin suosittuja.

Kiinalaisten lomailu Euroopassa lisääntyy

Viime vuonna Euroopassa lomaili noin 3,5 miljoonaa kiinalaisturistia. Yksistään Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta kulkee päivittäin noin 4 000 kiinalaista matkustajaa, mutta vain ani harva heistä piipahtaa Suomessa. 

– Talvi myy tänä vuonna hyvin, mutta kesällä Suomessa ei ole ollut mitään nähtävää heille. Siksi Saimaan markkinointi on aloitettava Kiinassa, sanoo Andrew Leung.

Kiinalaisturistien määrän lisääntymisestä kertoo se, että esimerkiksi Hongkongissa tarjolla olevat Lapin-lomat on myyty tältä kaudelta lähes loppuun.

– Kiinalaisten matkailu on muutaman vuoden ajan kasvanut kaksinumeroisilla luvuilla. Suomessa kiinalaismatkailun kasvu tulee olemaan 5-10 vuoden kuluessa merkittävä, arvioi Visit Finlandin yhteiskuntasuhdejohtaja Jari Ahjoharju.

Tonni päivässä lomailuun

Kiinalaisturistit eivät toki korvaa kokonaan venäläismatkailijoiden määrän vähenemistä, mutta Eurooppaan saapuva varakkaampi väki käyttää rahaa sitäkin enemmän.

– Kiinalaisen matkabudjetti on jopa tuhat euroa päivässä. Tässä on ihan hyvät mahdollisuudet näillä luvuilla lähteä rakentamaan palvelupakettia heille, sanoo Lappeenrannan kaupungin markkinointipäällikkö Mirka Rahman.

Korjaus 17.1. klo 19.50: Viittaus mandariinikiinasta on vaihdettu kantoninkiinaksi. Honkongilaiset puhuvat pääasiassa kantoninkiinaa.