Räkättirastas, sinusta on tullut pullukka

Tuttu lintu saattaa näyttää talvella hieman rotevammalta. Hyvän marjasadon aikaan räkättirastas saattaa syödä itsensä pullukaksi.

Kotimaa
Rastaalle maistui pihlajanmarjat Helsingin Lauttasaaressa 29. joulukuuta 2014.
Räkättirastas syö pihlajanmarjoja.Jussi Nukari / Lehtikuva

Tämän talven ilmiö ovat räkättirastaat, joita on havaittu erityisen paljon, jopa parvissa. Yleensä tuttu lintu saattaa näyttää talvella erilaiselta.

– Ne ovat talvella pyöreitä palloja, voi olla vaikea yhdistää siihen kesällä nähtyyn hoikkaan lintuun, joka pomppii nurmikolla matojen perässä, kertoo Oulun Yliopiston eläinmuseon konservaattori Atte Lahtela.

Pullukkarastaitten parvet kertovat hyvästä ravintotilanteesta.

– Nyt oli hyvä pihjalanmarjasato. Räkättirastas, mustarastas, tilhi ja taviokuurna. Näitä näkyy tällaisina vuosina, tietää Lahtela.

Kaikki ei ole ilmaston lämpiämisen syytä

Ihan kaikki poikkeavat luonnonilmiöt ei voi laittaa ilmaston lämpiämisen syyksi.

Nyt oli hyvä pihjalanmarjasato.

Atte Lahtela

– Ei voi, asiat vaihtelevat vuosittain ihan luontaisestikin, hymähtää Lahtela.

Lumi suojaa monia lajeja. Kanalinnut ovat erityisen hyvin sopeutuneet talveemme. Ne suojautuvat pakkaselta hangessa kieppiin. Monilla pikkulinnuillakin on omat niksinsä.

– Kolossa tai pöntössä voi olla jopa kymmeniä tiaisia yöllä. Valoisaan aikaan lähdetään taas syömään.

Konservaattorin työpöydälle päätyy talvellakin runsas määrä lintuja. Pöllöt, kana- ja varpushaukka ovat tavallisimpia. Kaikki eivät päädy esille eläinmuseoon, mutta jokaiselle eläimelle on kuitenkin tieteellinen tehtävä.

– Kaikista tehdään tutkimuskokoelmaan näytteitä. Mitä enemmän saadaan näytteitä, sitä kattavampi tutkimuskokoelma on, kertoo Lahtela.

Kokenut konservaattori on käynyt läpi lähes kaikkia maamme selkärankaiset. Luonto on täynnä yllätyksiä, viimeksi yllätti erittäin harvinainen tunturipöllö.

– Ouluun ei ole kovin monta kappaletta tullut, kertoo Lahtela, joka näkee tunturipöllön työpaikallaan ensimmäistä kertaa. Linnun kohtaloksi koitui jäädä auton alle Keski-pohjanmaalla.