1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Charlie Hebdo -mellakat levisivät Afrikkaan

Mielenosoittajat ovat sytyttäneet tuleen kirkkoja ja Ranskan kulttuurikeskuksen Länsi-Afrikassa sijaitsevassa Nigerissa. Ainakin neljän kerrotaan kuolleen yhteenotoissa.

Myös Senegalissa osoitettiin mieltä Charlie Hebdo -satiirilehteä vastaan perjantaina. Kuva: Aliou Mbaye / EPA

Länsiafrikkalaisessa Nigerissä ranskalaista Charlie Hebdo -satiirilehteä vastustavat mielenosoitukset ovat muuttuneet tuhoisiksi.

Ainakin neljä ihmistä on kuollut ja 45 haavoittunut puhjenneissa yhteenotoissa. Uhreista kolme oli siviilejä ja yksi poliisi.

Mielenosoittajat ovat sytyttäneet kirkkoja tuleen ja ryöstelleet kristittyjen omistamia kauppoja Nigerin toiseksi suurimmassa kaupungissa Zinderissa.

Vahingoista ei ole toistaiseksi saatu tarkempia tietoja. Poliisi on käyttänyt kyynelkaasua satoja mielenosoittajia vastaan. Mielenosoittajat muun muassa polttivat Ranskan lippuja ja rengaskasoja kaduilla.

Silminnäkijöiden mukaan protestoijat sytyttivät Zinderissa tuleen myös Ranskan kulttuurikeskuksen.

Noin 50 mielenosoittajan väkijoukko ehti sytyttää rakennuksen ennen poliisin ampumia varoituslaukauksia. Vahingoista ei ole tarkempia tietoja.

Niger kielsi aiemmin Charlie Hebdo -lehden keskiviikkona julkaistun numeron myynnin maassa. Nigerin hallitus tuomitsi lehden kanneessa olleen piirroksen profeetta Muhammedista.

Muualla Länsi-Afrikassa eli Malissa, Senegalissa ja Mauritaniassa on järjestetty rauhanomaisia mielenosoituksia satiirilehteä vastaan.

Pohjois-Afrikassa sijaitsevassa Algeriassa Charlie Hebdo -lehdestä raivostuneiden ihmisten protestit muuttuivat väkivaltaisiksi. Useita ihmisiä haavoittui mielenosoittajien ja poliisin yhteenotoissa pääkaupunki Algerissa. Mielenosoittajat heittelivät poliisia kohti muun muassa kiviä.

Satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen Pariisissa tehdyssä terrori-iskussa kuoli viime viikolla 12 ihmistä. Yhteensä Pariisissa tehdyissä iskuissa kuoli 17 ihmistä.