Virtuaalivaluutan kylkiäisenä voi tulla veromätkyt

Suosituinta virtuaalivaluuttaa bitcoineja on karkean arvion mukaan kymmenillä tuhansilla suomalaisilla. Verottajan mukaan virtuaalirahasta saaduista tuloista tulee maksaa veroa, mutta tämän toteutumista on kuitenkin hankala valvoa. Bitcoin-sijoittajien ja -omistajien keskuudessa ollaan tyytymättömiä verottajan linjaan.

Kotimaa
Nainen Bitcoin-automaatilla.
Yle

Verottaja otti kantaa virtuaalivaluutan verotukseen puolisentoista vuotta sitten. Ohjeistuksen mukaan kaikesta virtuaalivaluutalla saadusta voitosta täytyy maksaa pääomatuloveroa. Joissain tapauksissa sitä voidaan verottaa ansiotulona.

Verohallinnosta kuitenkin myönnetään, että laiminlyöntejä virtuaalirahan verojen maksamisessa varmasti myös tapahtuu.

Veronsa maksamatta jättäneet voivat joutua verottajan haaviin virtuaalivaluuttoja välittävien yritysten verotarkastusten yhteydessä. Verohallinto on tehnyt joitakin tarkastuksia, joista on aiheutunut veroseuraamuksia yksityishenkilöille.

Bitcoinia koskevilla keskustelupalstoilla huhutaan uusista tarkastuksista. Huhut saavat verottajalta vahvistuksen.

– Muun muassa virtuaalivaluuttoja välittäviä yrityksiä tullaan tarkastamaan ja ilmiötä tullaan seuraamaan jatkossakin. Tälläkin hetkelläkin verohallinnolla on keskeneräisiä tarkastuksia, ylitarkastaja Timo Puiro sanoo Verohallinnon yritysverotusyksiköstä.

Verottaja voi tarttua mahdollisiin laiminlyönteihin enimmillään viiden vuoden viiveellä.

– Laiminlyönnistä lankeavat tavanomaiset veroseuraamukset, eli korot ja muut maksut. Sanktiot riippuvat tietysti asian luonteesta. Pahimmillaan veronkierto voi johtaa rikosoikeudelliseen seuraamukseen, Verohallituksen johtava veroasiantuntija Jukka Rautajuuri kertoo.

Louhimalla saatu virtuaalirahakin on veronalaista tuloa

Virtuaalirahaa voi hankkia ostamalla tai ns. louhimalla. Louhimiseksi kutsutaan menetelmää, jolla kuka tahansa yksityishenkilö on voinut hankkia uusia bitcoineja luovuttamalla tietokoneensa laskentatehoa bitcoin-verkoston käytettäväksi. Louhintaa harrastaneiden joukossa on mm. nuoria, opiskelijoita ja työttömiä.

Yksityisten harrastama louhinta on kuitenkin käynyt kannattamattomammaksi, ja tilalle on tullut isompia louhintakonekeskuksia eli niin sanottua pilvilouhintaa. Yksityiset ovat voineet sijoittaa rahojaan pilvilouhintaan ja saaneet osuuksia tällä tavalla ansaituista bitcoineista.

Verottajan linjauksen mukaan myös louhimalla saadut bitcoinit pitää ilmoittaa verotuksessa ja niistä pitää maksaa ansiotuloveroa. Louhimalla saadun virtuaalirahan verotusarvo lasketaan saantipäivän tai saantivuoden viimeisen päivän kurssin mukaan.

Kelaakin kiinnostaa

Kansaneläkelaitos käyttää etuuksista päättäessään verottajalta saatuja tietoja. Jos verottaja ei ole saanut ilmoitusta virtuualivaluutan omistamisesta tai myyntivoitoista, ei myöskään sosiaalietuuksien myöntäjä ole mahdollisista virtuaalivaluuttatienesteistä tietoinen.

Virtuaalivaluuttaa välittävän Bittiraha.fi:n toimitusjohtajan Henry Braden mukaan virtuaalivaluuttaa harrastavat eniten pari-kolmekymppiset, it-alasta kiinnostuneet miehet. Heidän joukossa on niin opiskelijoita kuin työttömiäkin. Ongelmia tulee, jos etuuksia saanut henkilö on tienannut virtuaalirahalla enemmän kuin esimerkiksi työttömyysrahan, asumistuen tai opintorahan saamiselle asetetut tulorajat sallivat. Tämä voi tulla selville mahdollisten verotarkastusten yhteydessä.

– Virtuaalirahaan suhtaudumme ihan samalla tavalla kuin mihin tahansa valuuttaan. Ilmoittamatta jättäminen on yhtä rangaistavaa, oli tulot sitten euroissa tai bitcoineissa, Kelan Ilpo Lahtinen sanoo.

Toistaiseksi Kelassa ei ole ollut yhtään tapausta, jossa edunsaaja olisi ilmoittanut bitcoin-tuloista. Kelassa ollaan valmistauduttu tälläisen tilanteen varalle.

– Kelan nettisivuilla asiakas voi helposti ilmoittaa saamansa tulot bitcoineissa, jotka sitten muutamme euroiksi, Lahtinen ohjeistaa.

Ulosottotilanteissa laki on virtuaalirahan osalta selkeä.

– Virtuaalivaluuttaan pätee samat säännöt kuin muuhunkin omaisuuteen, eli se voidaan ulosmitata, johtava hallintovouti Jorma Niinivirta Valtakunnanvoudinvirastosta sanoo.

Suomalaisten rehellisyyteen luotetaan

Virtuaalivaluutta bitcoinin osto- ja myyntiyrityksen sivuilla verotusohjeilla ei ole suurta näkyvyyttä. Bittiraha.fi:n toimitusjohtaja Henry Brade pelkää, että verotus voi osaltaan pelottaa uusia sijoittajia. Ohjeistuksesta kerrotaan palvelun sivuilla, mutta sitä ei tuoda osto- ja myyntitilanteissa erikseen esille.

– Miksi toisaalta tarvitsisi? Kyllä ihmisten pitää ymmärtää, että kaikesta täällä täytyy maksaa veroja, Brade sanoo.

Verohallinto luottaa myös ihmisten tietämykseen verotuksesta. Käytännössä vero-ohjeistuksen toteutumista on kuitenkin hankalaa valvoa.

– Pääpiirteissään suomalaiset on rehellistä kansaa ja maksavat tunnollisesti veronsa. Ohjeistus on melko hyvin niiden tiedossa, jotka ovat virtuaalivaluutan kanssa tekemisissä, verohallituksen Jukka Rautajuuri toteaa.

Verotus närästää Bitcoinien käyttäjiä

Henry Brade kertoo törmänneensä bitcoin-piireissä tiukkaan verokritiikkiin. Verovähennysoikeuksien puuttumiseen ei olla tyytyväisiä eikä pääoma- ja ansiotuloveroa myöskään purematta niellä. Louhimalla ja oikeaan aikaan ostamalla virtuaalilompakkoon on voinut kertyä jopa kymmenien tuhansien eurojen edestä bitcoineja.

– Virtuaalivaluuttaan suhtaudutaan eri tavoin maasta riippuen. Esimerkiksi Saksassa sillä on sama verokohtelu kuin kullalla, eli vuoden omistuksen jälkeen bitcoinit ovat verovapaita, Henry Brade kertoo.

Verohallinnon mukaan suomalaisella ohjeistuksella on pyritty mahdollisimman yhdenmukaiseen verokohteluun.