1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjä myönsi miljardilainan Fennovoiman ydinvoimalalle

Rusatom Overseasin rahoitusjohtaja Vjatšeslav Ivanov: "Saimme mitä haimme."

Kotimaan uutiset
Havainnekuva Rosatomin AES-2006-laitoksesta.
Havainnekuva Rosatomin AES-2006-laitoksesta.Fennovoima

Öljytulojen romahtaminen ei ole vienyt Venäjän haluja rahoittaa Fennovoiman ydinvoimalahanketta Pyhäjoella. Venäjän valtio on myöntänyt 150 miljardia ruplaa eli vajaat kaksi miljardia euroa lainaa Rosatomin hankkeeseen Pyhäjoella. Venäläisten uutistoimistotietojen mukaan varat otetaan Venäjän valtion öljyrahastosta.

Rakennuslainan myöntämisestä kerrottiin tänään Venäjän hallituksen verkkosivuilla. Fennovoima vahvistaa tiedon, kuten myös Rusatom Overseasin rahoitusjohtaja Vjatšeslav Ivanov.

– Saimme täsmälleen mitä haimme, Ivanov kertoi tänään Ylelle.

Fennovoima ja Rusatom Overseas, venäläisen Rosatomin tytäryhtiö, allekirjoittivat joulukuussa 2013 toimitussopimuksen Pyhäjoelle rakennettavasta Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitoksesta. Sopimuksen mukaan Rusatom järjestää monen muun asian ohella myös voimalahankkeen lainoituksen. Nyt saatu vajaa pari miljardia euroa on merkittävä osa lainapaketista. Voimalan rakentamisesta 75 prosenttia rahoitetaan lainalla ja loput on omistajien omaa rahoitusta.

Valtioneuvoston ehdon mukaisesti Fennovoiman kotimaisen omistuksen pitää olla vähintään 60 prosenttia kesäkuun loppuun mennessä, kun Fennovoima jättää rakentamislupahakemuksen. Varsinaisen voimalan rakentaminen voidaan aloittaa, kun rakentamislupa on saatu valtioneuvostolta. Aikataulun mukaan voimala tuottaa sähköä vuonna 2024.

Lue seuraavaksi