Yhdysvallat paheksui tutkintaa Israelin mahdollisista sotarikoksista

Yhdysvallat arvostelee kansainvälisen rikostuomioistuimen tutkintaa palestiinalaisalueilla tehdyistä mahdollisista sotarikoksista. Yhdysvaltain mukaan Palestiina ei ole valtio eikä se siten voi liittyä tuomioistuimen jäseneksi.

Ulkomaat

Yhdysvallat on tuominnut kansainvälisen rikostuomioistuimen aikeet käynnistää tutkinta Israelin mahdollisista sotarikoksista palestiinalaisalueilla.

– On traagista ironiaa, että kansainvälinen rikostuomioistuin tutkii nyt Israelia, joka on joutunut sietämään tuhansia terroristien raketti-iskuja siviilejä ja asuinalueitaan vastaan, Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Jeff Rathke sanoi.

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC ilmoitti perjantaina käynnistävänsä alustavan selvityksen siitä, onko palestiinalaisalueella tehty sotarikoksia Israelin ja palestiinalaisten välisessä pitkittyneessä konfliktissa ja viime kesän Gazan-sodassa. Tutkinta koskee sodan kumpaakin osapuolta ja saattaa johtaa aikanaan sotarikossyytteiden nostamiseen. Sodassa sai surmansa lähes 2 200 palestiinalaista ja 73 israelilaista.

Israel on ilmoittanut, ettei se suostu luovuttamaan sotilaitaan Haagin kansainvälisen rikostuomioistuimen eteen, mikäli näitä vastaan nostetaan sotarikossyytteitä.

Palestiinalaishallinto haki pääsyä ICC:n jäseneksi tammikuun alussa ja jäsenyys astuu voimaan huhtikuun alussa. Yhdysvallat katsoo, että Palestiina ei ole valtio eikä se siten voi liittyä kansainvälisen rikostuomioistuimen jäseneksi.

Lähteet: Reuters, AFP