1. yle.fi
  2. Uutiset

Lehti: EKP taipui velkakirjaostoissa Saksan tahtoon

EKP on päätymässä malliin, jossa euroalueen kansalliset keskuspankit vastaisivat omista velkakirjoistaan, kertoo talouslehti Financial Times.

talous
Euron symboli Euroopan keskuspankin  pääkonttorin edustalla Frankfurtissa.
Euron symboli Euroopan keskuspankin pääkonttorin edustalla Frankfurtissa.Boris Roessler / EPA

Euroopan keskuspankki EKP esittelee suunnitelmansa velkakirjojen osto-ohjelmasta sta ensi viikolla ja olennaista ohjelmassa on, että riskit aiotaan jakaa Saksan toiveesta kaikkien euromaiden kesken. Asiasta kertoo talouslehti Financial Times.

Lehden mukaan mallissa on taivuttu Saksan huoleen siitä, että velkakirjojen osto-ohjelma keventäisi liiaksi painetta kriisimaita kohtaan ja saisi nämä luopumaan kaivatuista talousuudistuksista. Saksan pelkona on, että saksalaiset veronmaksajat joutuisivat maksumiehiksi, mikäli kriisimaat eivät selviäisi veloistaan.

EKP on siksi päätymässä malliin, jossa euroalueen 19 kansallista keskuspankkia vastaisivat omista valtion velkakirjoistaan.

Saksalainen Der Spiegel -lehti kertoi perjantaina, että euroalueen keskuspankit voisivat ostaa ainoastaan omien valtioidensa velkakirjoja. Näin riski valtioiden kyvyttömyydestä hoitaa velkojaan jäisi ainoastaan kunkin kansallisen keskuspankin hartioille.

Financial Timesin mukaan EKP saattaa kuitenkin antaa ristiriitaisen viestin, jos se yhtäältä heittää romukoppaan periaatteensa tappioiden kantamisesta yhteisesti ja samalla yrittää vakuuttaa sitoutumistaan rahaliittoon nykymuodossaan.

EKP:n odotetaan päättävän ohjelmasta ensi torstaina kokouksessaan. Ohjelman tavoitteena on elvyttää euroalueen laahaavaa taloutta ja kannustaa pankkeja lainaamaan yrityksille.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi