Akvaristi/sukeltajan toive: "Kun taas näkisi mateiden kutubileet"

Vaikka Juhani Soinila on työskennellyt jo vuosia Kotkan Maretariumissa, hän ei ole kuin kerran päässyt todistamaan huikeaa näytelmää. Jokunen vuosi sitten joukko madenaaraita ja yksi koiras pitivät sellaiset kosiomenot, että se ei akvaristin mielestä katoa. Mateiden kutuaika on taas ihan käsillä.

luonto
akvaristi sukeltaja Juhani Soinila katselee mateita altaassa
Akvaristi/sukeltaja Juhani Soinila tarkkailee Kotkan Maretariumin mateita, jotka alkavat olla aika aktiivisia. Kutuaika lähestyy.Maija Tuunila / Yle

Mateiden kutuaika lähestyy ja näin tapahtuu myös Kotkan Maretariumissa. Siellä kalojen altaiden vesi muutetaan tämän hetkistä luontoa vastaavaksi.

Viime päivinä akvaristi/sukeltaja Juhani Soinila on huomannut, miten mateet ovat muuttaneet käytöstään. Yleensä yöaktiivinen made on alkanut liikkua myös päiväsaikaan. Ne uivat vlkkaasti ja kulkevat ympyrää. Soinila toivoo, että tänä vuonna mateet järjestäisivät samanlaisen näytelmän kuin muutama vuosi sitten.

– Mateet olivat tuolloin suuressa Itämeri-altaassa ja kymmenkunta yksilöä alkoi ihan lasin takana pyöriä vimmatusti ympäri. Kaikki olivat naaraita, paitsi joukossa oli yksi koiras. Naaraat vilauttelivat koiraalle pulleita mahojaan, joka innostui kovasti. Se sukelteli naaraiden alle, kääntyi selälleen ja kutitteli naaraiden vatsoja, muistelee Soinila.

–Kutittelusta innostuneena naaraat laskivat mätimunat, joiden joukkoon koiras pöläytti maidit. Lopulta koko porukka vielä sekoitteli mätimunat pohjaan, etteivät saalistavat kalat niitä syö. Esimerkiksi lahna tykkää herkutella mädillä.

Vaikka Juhani Soinila on työskennellyt Maretariumissa jo yksitoista vuotta, hän ei ole päässyt näkemään moista kuin tämän yhden kerran.

– Olisihan se hienoa nähdä uudestaan niiden kutubileet!

Matikka Benriksson voi hyvin

Maretariumissa asustelee myös harvinainen madeyksilö; se on väriltään kelta-valkoinen. Se jäi vuosi sitten loviisalaisen kalastajan pyydykseen ja toimitettiin Maretariumiin. Nimikilpailussa siitä tuli Matikka Benriksson kalastaja Ben Henrikssonin mukaan. Akvaristi/sukeltaja Juhani Soinilan mukaan koirasmade on viihtynyt hyvin.

– Se voi pulskasti ja mielenkiintoista nähdä innostuuko se kutemaan. Viime vuonna se tuli meille vasta helmikuussa ja ilmeisesti oli ehtinyt suorittaa kutupuuhat jo luonnossa. Tai sitten se ei osanut uudessa paikassa vielä kutea. Nythän sillä olisi mahdollisuus, kun paikka on tuttu ja sillä on pullleita naaraita ympärillä.

Suurin osa kaloista passiivisia

Jos mateet alkavat olla aktiivisia kutuajan takia, suurin osa kaloista viettää keskitalvella hyvin rauhallista elämää.

– Voisi jopa sanoa, että niillä on vähän tylsää. Ne viettävät hiljaiseloa, koska eivät lisäänny, kertoo Soinila.

– Esimerkiksi piikkimonni on erityisen passiivinen. Jotkut yksilöt jopa vaipuvat pohjalle vatsa ylöspäin ja yleisö on tullut sanomaan, että teillä on kuolleita kaloja. Ne ovat vain talvihorroksessa.

Maretariumissa on viitisenkymmentä kalalajia eli noin puolet Suomen kalalajeista.