Tomaatitkin kärsivät sähkökatkoista – viljelijälle kymmenien tuhansien tappiot

Maaseudulla sähkökatkoihin osataan varautua aggregaateilla, mutta kasvihuoneen sähköntarpeisiin laite ei riitä. Tervossa tomaatteja ympärivuotisesti viljelevä Ilkka Tarvainen kertoo, että sähkökatkot aiheuttavat hänelle suuria menetyksiä.

Kotimaa
Tomaattiviljelmä kasvihuoneessa Tervossa
Timo Heikura / Yle

Valot palavat kirkkaasti tervolaisen Ilkka Tarvaisen kasvihuoneessa, jossa on pitkät rivit tomaatteja. Viime viikkojen sähkökatkojen aikana kasvihuone on kuitenkin ollut useasti pimeänä.

– Töitä on jouduttu tekemään otsalampun kanssa. Katkot haittaavat tomaattien kasvua ja heikentävät niiden laatua ja oikein pitkä katko voi tappaa kasvustoja, Tarvainen kertoo.

Pitkiä ja lyhyitä katkoja

Vuodessa tila tuottaa noin 300 000 kiloa tomaatteja. Tomaatteja Tarvainen on viljellyt jo 30 vuoden ajan eikä hän muista uraltaan yhtä pahaa sähkökatkotilannetta.

Katkot haittaavat tomaattien kasvua ja heikentävät niiden laatua ja oikein pitkä katko voi tappaa kasvustoja.

Ilkka Tarvainen

– On ollut pitkiä ja lyhyitä katkoja useita kertoja päivässä. Pisin katko oli 22 tuntia. Aggregaatti auttaa kaikkeen muuhun, mutta kasvihuoneen sähköntarpeeseen se ei riitä, Tarvainen kertoo.

Sähkökatkot ovat rikkoneet myös lamppuja ja vaurioittaneet sähkölaitteita. Sähköyhtiö ei tällaisia vahinkoja korvaa.

– Ja vakuutuksessakin on iso omavastuu. Kaiken kaikkiaan tästä tulee kymmenien tuhansien eurojen menetykset, Tarvainen sanoo.

Palvelua robotilta

Tarvainen ei silti halua moittia sähköyhtiö Savon Voimaa kovin sanoin. Hän uskoo yhtiön tehneen kaikkensa vikojen korjaamiseksi mahdollisimman nopeasti.

– Mutta aina kun soitan yhtiöön, siellä vastaa robottipuhelin. Kovin kylmäksi on palvelu mennyt, kun robotin kanssa pitää puhua.

Tarvainen omistaa myös noin 20 hehtaaria maata, mutta hänen maillaan puita ei ole kaatunut sähkölinjoille. Hän toivoo, että maanomistajat ja sähköyhtiö pääsevät sopuun puiden raivaamisesta sähkölinjojen läheisyydestä.

– Puita voisi kaataa leveämmältä alueelta linjojen läheltä. Ongelmia aiheuttavat nuoret puut ja räippäpuut eivät tuota edes tuloja maanomistajille, niin siinä ei pitäisi olla ongelmaa, Tarvainen sanoo.