1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Selvitys: USA:n julkisissa kouluissa on yhä enemmän köyhiä

Selvityksessä tutkittiin, kuinka moni lapsi oli oikeutettu kouluruuan alennushintaan. Ensimmäistä kertaa heitä oli yli puolet julkisten koulujen oppilaista.

Ulkomaat
Lounastauko alakoulussa Yhdysvalloissa.
Yhdysvalloissa kouluruoka-alennuksia saatiin eniten läntisissä ja eteläisissä osavaltioissa.Jim Lo Scalzo / EPA

Ensimmäistä kertaa yli puolet Yhdysvaltain julkisten koulujen oppilaista tulee köyhistä perheistä, väittää asiaa selvittänyt säätiö.

Southern Education Foundation tutki köyhyydessä elävien lasten määrää laskemalla kaikissa osavaltioissa niiden oppilaiden osuudet, jotka saavat kouluruokaa alennettuun hintaan tai ilmaiseksi. Heitä oli kaikkiaan 51 prosenttia julkisten koulujen oppilaista.

Selvityksestä kertovat muun muassa sanomalehti The New York Times (siirryt toiseen palveluun) sekä brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Southern Education Foundationin mukaan köyhien koululaisten osuus on kasvanut tasaisesti vuodesta 2000, jolloin se oli julkisissa kouluissa 32 prosenttia. Ennen Yhdysvaltain taantumaa osuus oli 42 prosenttia vuonna 2006.

Köyhyys näyttäisi jakaantuneen maantieteellisesti epätasaisesti selvityksessä käytetyin mittarein. Eniten kouluruoka-alennuksia oli läntisissä ja eteläisissä osavaltioissa. Mississippin osavaltiossa osuus oli 71 prosenttia. Tiedot ovat vuodelta 2013.

The New York Times kuitenkin huomauttaa, ettei oikeutus kouluruoka-alennukseen aina välttämättä tarkoita, että lapsi on köyhästä kodista.

Alennuksia myönnetään korkeintaan 38 000 euroa vuodessa ansaitsevalle nelihenkiselle perheelle. Tämä tuloraja on miltei tuplasti korkeampi kuin Yhdysvaltain virallinen köyhyysraja. Lisäksi sääntöjä on matkan varrella muutettu niin, että koulu saa antaa joka ikiselle oppilaalle ruoka-alennuksen, jos oppilaiden enemmistö olisi siihen tulorajojen perusteella oikeutettu.

Joka tapauksessa koulunkäynti köyhissä perheissä on Yhdysvaltain hallinnon mielessä. Suunnitteilla on siirtää miljardi dollaria (noin 865 miljoonaa euroa) hankkeeseen, joka rahoittaa köyhien alueiden kouluja, kertoo The New York Times.

Sanomalehden mukaan monet koulut ovat ryhtyneet tarjoamaan lounaiden lisäksi myös päivällisiä oppilailleen. Esimerkiksi Clevelandissa useimmilla kouluilla on ohjelma, jossa oppilaat saavat koulusta mukaansa ruokaa loppupäiväksi. Suurin osa Clevelandin koululaitokseen kuuluvista oppilaista lukeutuu köyhiin perheisiin.

Köyhyyttä julkisissa kouluissa selvittänyt Southern Education Foundation ajaa tasa-arvoa koulutusasioissa Yhdysvaltain eteläisissä osavaltioissa.

Lue seuraavaksi