Äärijärjestö Isis vapautti satoja jesidejä Pohjois-Irakissa

Vapautetut ovat päässeet pois Isisin hallitsemilta alueilta ja heidät on siirretty turvaan Kirkukiin. Viranomaisten mukaan vapautus tuli yllätyksenä. Lähes kaikki vapautetut ovat ikääntyneitä tai huonokuntoisia.

Irakin jezidivähemmistöön kuuluvia kuvattuna pakolaisleirillä Pohjois-Irakin Sinjan-vuorella perjantaina. Kuva: Safin Hamed / AFP

Ääri-islamistinen Isis-järjestö on vapauttanut lauantaina yli 300 Irakin jesidiä, joita se on pitänyt vankeinaan viime elokuusta. Vapautetut ovat päässeet turvaan Kirkukiin Pohjois-Irakissa ja kurdien peshmergataistelijat ovat ottaneet heidät suojiinsa.

Kirkukin viranomaisten mukaan vapautus tuli yllätyksenä. Ilmeisesti vangeista oli muodostunut taakka raa'alle äärijärjestölle. Vapautetut olivat ikääntyneitä, loukkaantuneita, vammautuneita tai heidän terveydentilansa oli huono. Joukossa oli myös vakavasti sairaita lapsia.

Isis oli pitänyt jesidivähemmistöön kuuluvia vangittuina kuukausia viime elokuusta saakka. Vapautetut kertoivat uutistoimistoille, että vangitsijat olivat siirrelleet heitä jatkuvasti paikasta toiseen Pohjois-Irakissa. Viimeksi ryhmää oli pidetty Isisin valtaaman Mosulin kaupungin liepeillä.

Yksi vapautetuista kertoi uutistoimisto Reutersille, että ennen vapautusta taistelijat olivat komentaneet vankeja nousemaan busseihin. Vangit pelkäsivät, että taistelijat olivat järjestämässä uutta joukkomurhaa.

Sen sijaan heidät kuljetettiin Kirkukin lähelle rintamalinjan tuntumaan, jossa kurdien peshmerga-taistelijat ottivat heidät vastaan. Vapautetut ovat saaneet ensiapua ja terveysviranomaiset tekevät heille terveystarkastuksia.

Isis pitää jesidejä vääräuskoisina ja pelko jesidien kansanmurhasta oli yksi peruste Yhdysvaltain aloittamille ilmaiskuille Isisiä vastaan. Isisin taistelijat hyökkäsivät jesideja vastaan Irakissa viime kesänä ja he ottivat tuhansia vangeiksi ja orjiksi. Taistelijat aloittivat tuhansien Sinjar-vuorelle paenneiden jesidien saarron elokuussa.

Ilmaiskujen ansiosta osa piiritetyistä pystyi pakenemaan vuorelta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan taistelijat ovat myyneet satoja, mahdollisesti jopa tuhansia jesidinaisia ja -tyttöjä pakkoavioliittoon tai seksiorjaksi.

Isisin yhä vankina pitämien jesidien määrää ei tiedetä. Uskotaan, että järjestöllä on yhä tuhansia vankeinaan.