Hyppää sisältöön

Talousasiantuntija: Kreikan euroero hyvin epätodennäköinen, lainahelpotus todennäköinen

Helsingin yliopiston tutkijan Lauri Holapan mukaan Kreikan lainaohjelmaan tehdään todennäköisesti muutoksia Suomen tiukan kielteisestä kannasta huolimatta.

Kreikkaa tunteva taloustutkija Lauri Holappa pitää hyvin epätodennäköisenä, että Kreikka eroaisi eurosta. Helsingin yliopiston tutkija Holappa painottaa Yle Uutisten haastattelussa, että Kreikan parlamenttivaalien voittajaksi povatulle vasemmistolaiselle Syrizalle uhkaus euroalueen jättämisestä on ainoa valtti.

– Syriza on hyvin sitoutunut euroalueeseen. Se haluaa uudistaa sitä, ei jättää. Kreikan euroero on aika epätodennäköinen skenaario, Holappa arvioi.

Syriza on sanonut haluavansa neuvotella Kreikan lainaohjelman uusiksi ja mitätöidä suuren osan Kreikan jättimäisestä velasta. Holappa arvioi, että tämä on mahdollista, vaikka siitä aiheutuisikin tappioita eurooppalaisille veronmaksajille.

– Euroopassa on sellainen henki, että jonkinlaisia myönnytyksiä ollaan tekemässä. On paljon ymmärrystä sitä kohtaan, ettei kriisiä saada hoidettua näillä lääkkeillä. Kysymys on nyt siitä, miten saadaan paras tulos sekä kreikkalaisten veronmaksajien että eurooppalaisten veronmaksajien kannalta. Velkaa pitäisi leikata sellaiselle tasolle, että Kreikka selviäisi siitä.

Suomi on pääministeri Alexander Stubbin (kok.) johdolla vastustanut tiukasti Kreikan lainojen osittaistakin anteeksiantoa. Tutkija Holapan mukaan Suomen vastustus ei kuitenkaan riitä estämään helpotuksia.

– Suomi ei tule sitä päättämään, Holappa toteaa ja sanoo pitävänsä Suomen tiukkaa asennetta osana eduskuntavaaleja edeltävää politikointia.

.
.