Home, kosteus tai huono sisäilma ongelmana jopa kymmenissä rakennuksissa – korjaustyöt kestävät vuosia

Hämeenlinnalla on viitisenkymmentä eritasoisista kosteusongelmista tai huonosta sisäilmasta kärsivää rakennusta. Viimeisin työlistalle tullut kohde on tällä hetkellä jopa 600 oppilaan ja 50 opettajan Ahveniston koulu.

Kuva: Miki Wallenius / Yle

Korjausta vaativat kohteet saattaavat olla hyvin eritasoisia, vaikkapa yhden seinän kosteusvauriosta kokonaisen rakennuksen kosteusongelmiin. Linnan Tilapalveluiden rakennustekninen asiantuntija Mika Metsäalho ei uskalla arvioida, kuinka paljon korjaustyöt tulevat kaupungille maksamaan, mutta työtä niissä riittää vuosiksi.

– Perusparannustasoisia korjauksia tehdään muutamia vuosittain, mutta täsmäkorjauksia tehdään enemmän. Kyllä tässä töitä riittää.

Viimeisin työlistalle tullut kohde on neljänsadan oppilaan Ahveniston koulu, jossa on juuri käynnistetty laajat tutkimukset sisäilmaongelmien kartoittamiseksi. Mika Metsäalho kertoo, että erityisesti opettajat ovat raportoineet oireista viime aikoina. Koulussa tutkitaan ennen kaikkea  päärakennusta ja erikoisluokkien rakennusta.

– Tuloksia Ahveniston koululta saadaan aikaisintaan maalis-huhtikuulla, sanoo Metsäalho.

Omien oppilaiden lisäksi Ahveniston koulun tiloissa on parisataa Nummen koululaista, joiden oma koulu päätettiin purkaa kosteusvaurioiden vuoksi. Opettajia Ahvenistolla työskentelee tällä hetkellä viisikymmentä.

Hämeenlinnan kaupungilla on useita kouluja ja päiväkoteja korjauslistalla sisäilmaongelmien takia. Ongelma ei ole aivan pieni, kun jo yhdessä kohteessa puhutaan satojen lasten ja aikuisten arjesta. Hankalaksi tilanteen tekee se, että kaupungilta loppuvat niin sanotut väistötilat. Parakkirakennuksetkaan eivät ole mikään pikaratkaisu.

– Parakkirakennusten toimittajilla on tällä hetkellä 6-8 kuukauden, jopa vuoden toimitusajat, kertoo rakennustekninen asiantuntija Mika Metsäalho.