Yskä lähtee yskimällä – lääkäri neuvoo jättämään käsikauppalääkkeet hyllyyn

Vaikka apteekkien hyllyt notkuvat mitä erilaisimmista yskänlääkkeistä, on flunssan iskiessä vanhaan viisauteen uskominen. Normaali flunssayskä lähtee yskimällä parissa viikossa eivätkä siihen lääkkeet auta, kertoo lääkäri.

ilmiöt
Mies yskii käden suojassa.
Sami Tammi / Yle

Monen muun flunssaoireen kanssa vielä pystyy elämään, mutta kun yskä vie yöunet ja hankaloittaa jopa puhumista, sitä eivät monen hermot enää kestä. Yskää yritetään usein hillitä apteekeista ilman reseptiä myytävillä yskänlääkkeillä, mutta lääkäri kehottaa jättämään putelit ja tabletit hyllyyn.

– Flunssayskä paranee normaalisti muutamassa viikossa itsestään. Yskänlääkkeistä ei ole katsottu olevan apua tai hyötyä, vaikka paljon niitä käytetäänkin, kertoo Mikkelin johtava ylilääkäri Hans Gärdström.

Jos jokin hetken edes tuntuu auttavan, niin sitä silloin halutaan käyttää

Mikkelin johtava ylilääkäri Hans Gärdström

Apteekeissa reseptivapaita yskänlääkkeitä myydään kuitenkin lukemattomia määriä vuodessa. Vaikkei Gärdström itse näitä käsikaupan yskänlääkkeitä suosittelekaan, hän toistaalta ymmärtää niiden käyttäjiä.

- Silloin, kun yskä on erityisen hankalana, eikä saa nukuttua, kyllä ihminen etsii tietysti silloin helpotusta. Ja jos jokin hetken edes tuntuu auttavan, niin kyllä sitä silloin halutaan käyttää, vaikkei parantavaa vaikutusta sinällään näillä lääkkeillä olisikaan.

Vanhassa vara parempi

Lääkäreiden opit ovat alkaneet iskostua pikku hiljaa myös potilaisiin. Pitkän linjan proviisori kertoo, että käsikaupan yskänlääkkeitä myydään vähemmän kuin ennen.

– Jos johonkin, niin ärsytysyskään, ostetaan reseptivapaita lääkkeitä. Mutta kyllä yhä useampi tuntuu tietävän, etteivät nämä lääkkeet suurta helpotusta tuo. Yskänlääkemerkkejä on entistä vähemmän myynnissä, joten siinäkin kysynnän heikkeneminen näkyy, Mikkelin Uuden Apteekin proviisori Eija Sanisalo kertoo.

Suomalaisilla on pitkä historia yskänlääkkeiden käyttäjinä, ja nestemäiset lääkkeet edelleen ovat kysytyimpiä.

– Vanhat yskänlääkemerkit ovat edelleen suosittuja, vaikka uudemmissa lääkkeissä voisi olla enemmän tehoa. Ja vaikka tablettejakin myydään, niin kyllä juotaviin yskänlääkkeisiin tunnutaan luottavan enemmän, kertoo proviisori Tuula Saukkonen savonlinnalaisesta Savon apteekista.

Juotaviin yskänlääkkeisiin tunnutaan luottavan enemmän

proviisori Tuula Saukkonen

Vaikka käsikaupan yskänlääkkeet lääkäri suosittelee jättämään apteekkiin, reseptilääkkeiden tehoon lääkärikunnassa luotetaan.

– Joskus, kun potilaalla on oikein kova ärsytysyskä, olen yötä rauhoittamaan määrännyt reseptiyskänlääkkeitä. Myös liman irrotukseen on reseptiyskänlääkkeissä olemassa tehokkaita lääkityksiä, jotka helpottavat oloa, Mikkelin johtava ylilääkäri Hans Gärdström kertoo.

Yskä on aina oire jostakin

Yskä ei sinällään ole edes itsenäinen sairaus vaan oire jostakin muusta sairaudesta. Gärdström kertoo erilaisten yskänoireiden johtuvan erilaisista yskänaiheuttajista.

– Kun yskä jatkuu pitkään, useita viikkoja, on syytä epäillä esimerkiksi poskiontelontulehdusta tai muuta virustulehduksen jälkitilaa. Potilaalla voi olla myös astma taustalla, joka puhkeaa flunssan yhteydessä. Pitkään jatkunut yskä on syytä käydä tutkituttamassa lääkärissä.

Vaikka yskä on yleensä itsestään ohimenevä vaiva, kehottaa Mikkelin johtava ylilääkäri Hans Gärdströmin kokeilemaan muutamia kotikonsteja yskän hillitsemiseksi.

– Yhtä oikeaa keinoa yskän hoitoon ei ole, mutta oireiden mukaan voi jotain kokeilla. Limaista yskää voi yrittää helpottaa höyryhengityksellä. Joku saa apua siitä, että sängyn päätyä korotetaan hieman. Tällöin lima ei pääse poskionteloista niin valumaan kurkkuun ja ärsyttämään, vaan voi hieman paremmin ehkä nukkua. Lepo ja nesteytys ovat tietysti sairaana ollessa ylipäätään tärkeitä muistaa.