1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Uusi maanpuolustuskurssi käsittelee kiristynyttä turvallisuustilannetta

Turvallisuustilanne on Euroopassa muuttunut nopeasti ja muutoksiin on edelleen syytä varautua, todettiin 212. maanpuolustuskurssin avajaisissa. Puolustusministeri Carl Haglund mainitsi puheessaan esimerkkeinä turvallisuusuhkista terrorismin, kyberuhat ja "pienet vihreät miehet".

Puolustusvoimien komentaja, kenraali Jarmo Lindberg (vas.) ja puolustusministeri Carl Haglund valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Uusi maanpuolustuskurssi on aloittanut työnsä. Kurssin avajaisissa puhunut puolustusministeri Carl Haglund (r.) kiinnitti huomiota nopeasti muuttuneeseen turvallisuustilanteeseen Euroopassa.

Sekä Naton että Venäjän sotilaallinen toiminta on lisääntynyt Suomen lähialueilla, samalla kun sotilaspoliittinen ympäristö on kiristynyt. Haglund pohdiskelikin, kuinka moni olisi muutama vuosi sitten osannut arvata, että Euroopassa käydään sotaa vuonna 2014.

- Nämä viimeiset vuodet ja etenkin Ukrainan kriisi ovat korostaneet, että konfliktien luonne voi muuttua nopeastikin. Tämä liittyy osittain kybertoimiin, joilla voidaan horjauttaa yhteiskunnan perusfunktioita, mutta myös siihen, että informaatiosodankäynti, "pienet vihreät miehet" jne. voivat olla osa tämän päivän konfliktia ja siihen ei välttämättä ole kaikkialla varauduttu, ja osoittaa sitä, että meidän pitää elää ajassa, Haglund puhui.

Suomeen on luotu ns. yhteiskunnan turvallisuusstrategia, jossa on otettu huomioon yhteiskunnan kokonaisturvallisuus. Tämä on Haglundin mukaan hyvä väline nopeasti muuttuviin tilanteisiin.

Puolustusvoimat kaipaa lisärahaa materiaalihankintoihin

Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg mainitsi omassa puheessaan, että turvallisuuspoliittinen kokonaiskuva on samanlainen kaikissa Pohjoismaissa. Suoraa sotilaallista uhkaa ei ole näkyvissä, mutta jännite on kiristynyt.

Lindberg kiinnitti huomiota puolustusvoimien vanhenevaan kalustoon. Uusimista kaipaisivat mm. johtamisvälineistö, panssarintorjunta, merivoimien taistelualukset ja ilmavoimien Hornet-hävittäjät. Näitä varten puolustusbudjettin materiaalirahoitus on lähivuosina palautettava, Lindberg vaati.

Puolustusministeri Haglundin mukaan viime syksynä eduskunnassa päästiin laajaan yhteisymmärrykseen tästä asiasta.