Hyppää sisältöön

HKL: Siemensin palautettava kymmeniä miljoonia euroja automaattimetrosta

HKL ja Länsimetro Oy ovat tähän mennessä maksaneet metron automatisoinnista Siemensille noin viisikymmentä miljoonaa euroa, kertoo HKL. Lähtökohtana on HKL:n mukaan, että Siemens maksaa rahat takaisin, jos sopimus purkautuu. Helsingin kaupunginhallitus vahvistaa todennäköisesti tänään maanantaina sopimuksen purkamisen.

Helsingin kaupungin liikennelaitoksen HKL:n toimitusjohtajan Ville Lehmuskosken mukaan Helsingin metron ja Länsimetron automatisoinnista on tähän mennessä maksettu Siemensille noin 50 miljoonaa euroa.

– Helsingiltä eli HKL:ltä ja Helsingin ja Espoon yhteisestä yhtiöstä Länsimetro Oy:ltä, on maksettu metron automatisointiin liittyen Siemensille suurin piirtein 50 miljoonaa euroa erilaisia maksueriä.

Sekä HKL:n että Länsimetron osuudet tästä ovat molemmat kymmeniä miljoonia euroja.  Lehmuskosken mukaan lähtökohtana on, että maksut palautuvat täysimääräisinä takaisin sopimusten purkautuessa. Todennäköisesti HKL ja Länsimetro tulevat myös vaatimaan Siemensiltä vahingonkorvauksia.

– Kun sopimukset puretaan, silloin sopimuksiin liittyvät maksuerät myös palautetaan. Kaikille maksuerille on asetettuina sopimuksen mukaiset vakuudet. En tässä mielessä näe ongelmaa, Ville Lehmuskoski sanoo.

– Joitakin toimitetuista osista tulemme edelleen käyttämään, ja niistä tietysti maksetaan asianmukainen korvaus, Lehmuskoski jatkaa.

Helsingin kaupunginhallitus ratkoo tänään maanantaina automaattimetron kohtaloa. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (Kok.) uskoo, että sopimus HKL:n ja Siemensin välillä puretaan. HKL:n johtokunta esitti sopimuksen purkua joulukuussa.

Länsimetron liikenteen on tarkoitus alkaa elokuussa 2016.

– Liikenne lähtee käyntiin niin sanotusti manuaaliliikenteellä eli kuljettajat ajavat metroa. Alunperin ajatus oli, että Länsimetron liikenne käynnistettäisiin automatisoituna, HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski sanoo.

Metron automatisoinnin jatkosuunnitelmia pohditaan HKL:ssä parhaillaan.

.
.