John Storgårds: vaativa syksy osoitti Lapin kamariorkesterin olevan huipputerässä

Suomen pohjoisimman ammattiorkesterin, Lapin Kamariorkesterin taiteellinen johtaja John Storgårds toimii nyt viimeistä vuottaan Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestarina. Helsinki vaihtuu Ottawaan, Kanadaan.

kulttuuri
Kapellimestari John Storgårds johtaa Lapin kamariorkesterin harjoituksia
Kapellimestari John Storgårds johtaa Lapin kamariorkesterin harjoituksiaBikka Puoskari / Yle

Lapin kamariorkesteri aloittaa kevätkautensa tämän viikon tuplakonsertilla, jonka johtaa orkesterin taiteellinen johtaja John Storgårds. Solistina vierailee Saksassa uraa tekevä suomalainen mezzosopraano Jenny Carlstedt.

Rovaniemellä kotipaikkaansa pitävä orkesteri ehtii alkavalla kevätkaudella tehdä myös muun muassa levytyksiä sekä vierailut ainakin Sodankylään, Ylitorniolle ja Äkäslompoloon. Suomen pohjoisin ammattiorkesteri tekee tänä keväänä lisäksi lastenkonserttiyhteistyötä Tanssiteatteri Rimpparemmin kanssa ja orkesterin jousisto kiertää musisoimassa kouluissa, päiväkodeissa ja palvelutaloissa.

Suomalaisen musiikin juhlavuosi

Säveltäjä Jean Sibeliuksen syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta. Käsillä onkin juhlavuosi, joka on John Storgårdsin mukaan kansainvälisestikin merkittävä.

– Suomalaisittain se tarkoittaa, että tätä pidetään suomalaisen musiikin juhlavuotena, sanoo Lapin kamariorkesteria johtava Storgårds.

Niinpä sekä Sibeliuksen säveltämää musiikkia että suomalaista musiikkia laajemminkin kuullaan Lapin kamariorkesterin konserteissa pitkin vuotta.

Storgårds lupaa, että jo kevätkauteen mahtuu suuri musiikinkirjo.

– Hyvin monipuolisesti hyvää musiikkia monelta aikakaudelta. Ja uuttakin, kuten tapaamme kuuluu. Jonkin verran on suomalaisia kantaesityksiä joukossa.

Orkesteri loistoterässä

Lapin kamariorkesterilla on takanaan menestyksekäs syyskausi, jonka kohokohtia olivat elokuiset konsertoinnit korkean profiilin festivaaleilla Itävallassa ja Lontoossa.

Orkesterin taiteellinen johtaja John Storgårdsin mielestä mennyt menestys on pohja, jolta on hyvä jatkaa.

– Vauhdikas ja vaativa syyskausi osoitti hyvällä tavalla, mihin tämä orkesteri pystyy. Jos pystytään ylläpitämään sellainen energia ja taito päällä koko ajan ja edelleen kehittymään, niin tässä on asiat hyvin.

Mantereelta mantereelle

John Storgårdsilla riittää kiireitä paitsi pohjoisessa, myös maailmalla.

Sibeliuksen juhlavuosi työllistää häntä myös Helsingissä, missä kaupunginorkesterin ylikapellimestarin pesti jatkuu vielä tämän vuoden.

Olen tyytyväinen siihen, että löydettiin tällainen ratkaisu, joka ei kuitenkaan vie minua pois täältä.

John Storgårds

Storgårds vierailee tänä vuonna muuallakin maailmassa erityyppisten orkestereiden edessä. Lisäksi hän aikoo keskittyä omaan viulunsoittoonsa.

– Siinäkin on minulle itselleni ihan omia haasteita, Storgårds sanoo.

Syksyllä kapellimestaria odottaa Kanadan Ottawassa alkava päävierailijan pesti National Arts Centre -orkesterissa.

– Tietysti tämä on looginen askel siinä suhteessa, että joka tapauksessa yhä enemmän käyn Pohjois-Amerikan suunnassa. Tämä on ensimmäinen vakiotyyppisempi suhde jonkun orkesterin kanssa siellä.

Vuosi Kanadan kiinnityksineen ei vaadi kuitenkaan muuttoa toiselle mantereelle, mutta lentokilometrejä ja reissupäiviä kertyy.

– Olen tyytyväinen siihen, että löydettiin tällainen ratkaisu, joka ei kuitenkaan vie minua pois täältä. Ei tarvitse muuttaa Kanadaan kuitenkaan.