Pekkarinen ja Tiainen: Nyt tarvitaan laaja yhteiskuntasopimus

Yle Keski-Suomen Nettistudiossa kansanedustajat Mauri Pekkarinen (kesk.) ja Eila Tiainen (vas.) ovat yhtä mieltä siitä, että Suomeen tarvitaan vaalien jälkeen laaja yhteiskuntasopimus. Sopimuksen neuvottelupöydässä olisivat työntekijä- ja työnantajajärjestöt, yrittäjäjärjestöt, kuntakenttä ja valtiovalta.

Mauri Pekkarinen
Yle Keski-Suomen Nettistudiossa toimittaja Antti Seppälä ja kansanedustajat Eila Tiainen (vas.) ja Mauri Pekkarinen (kesk.)
Yle Keski-Suomen nettistudiossa puhutaan paitsi tulevasta vaalikaudesta, myös radikaalista islamista.

Työntekijäjärjestöistä kajahti viikonvaihteessa kun STTK:n Antti Palola SAK:n Lauri Lylyn tukemana peräänkuulutti kokonaan uutta työmarkkinaratkaisua. Suomessa on voimassa työ- ja kasvusopimukseksi nimetty ja kolmivuotiseksi sovittu työmarkkinaratkaisu, joka on voimassa vuoteen tarkoitus täydentää ensi kesänä palkkasopimuksella. Sopimus on voimassa vuoden 2016 lopulle.

Yle Keski-Suomen Nettistudiossa kansanedustajat Eila Tiainen (vas.) ja Mauri Pekkarinen (kesk.) eivät suoralta kädeltä innostu uudesta keskitetystä sopimuksesta.

– Kai sille jokin tarve on, kun sellaista on esitetty. Yleinen taloustilannehan tässä taustalla on, Tiainen sanoo.

– Pelkkä työmarkkinaratkaisu on aika kapea tapa lähestyä niitä ongelmia, joitten kanssa olemme tekemisissä. Palolan esityksessä oli kuitenkin paljon hyviä ainespuita, toteaa Pekkarinen.

Laaja yhteiskuntasopimus seuraavalle vaalikaudelle

Pekkarisen mukaan vaalien jälkeen tarvitaan aivan uusi lähtö.

– Mielestäni tarvitsemme laajan yhteiskuntasopimuksen, jossa pian vaalien saman pöydän ääressä kohtaavat kaikki keskeiset osapuolet: työntekijä- ja työnantajajärjestöt, yrittäjäjärjestöt, kuntakenttä ja valtiovalta. Sillä väellä sovitaan miten Suomen kilpailukyky nostetaan - silloin se edellyttää myös palkansaajilta toimenpiteitä, linjaa Pekkarinen.

Laaja konklaavi pohtisi myös sitä mitä muita toimenpiteitä tarvitaan Suomen talouden kääntämiseksi nousuun.

– Tähän tarvitaan laaja yksimielisyys, että yksi ryhmä ei laske liukumäkeä toisen takalistolla. Kaikkien on otettava vastuuta Suomen saattamisesta kuntoon, ja se ei hoidu tekemällä pieniä paloja sieltä täältä, vaan tarvitaan iso reformi, Pekkarinen jatkaa.

– Olen samaa mieltä, nyt on aika laittaa liikkeelle iso reformi laajalta pohjalta. Olen konsensusihminen, neuvotellaan niin kauan, että saavutetaan hyvä ratkaisu, tukee Vasemmistoliiton Tiainen.

Vaalien jälkeen radikaaleja uudistuksia

Keskusta on mielipidetiedusteluissa pitkällä karkumatkalla. Kannatuslukemien voi tulkita olevan heijastus kansan halusta muutokseen. Keskustan kannatus tuskin romahtaa ennen vaaleja, ja seuraava hallitus on mitä todennäköisimmin Keskustavetoinen.

Pitkään Keskustan ytimessä vaikuttanut Mauri Pekkarinen lupaakin muutosta.

– Mitä tahansa puolueita vetovastuussa onkaan, niin tarvitaan rakenneuudistuksia työmarkkinoilla ja työeläkkeissä, julkisella sektorilla tarvitaan radikaaleja uudistuksia, vientivetoisen kasvun strategia pitää luoda ja yrittäjyyden tietä tasoittaa, Pekkarinen sanoo.

Pekkarisen listan asioista ei ole aikaisemminkaan oltu eri mieltä, niitä ei vain ole saatu toteutettua.

– Varmaan liian monta puoluetta. Yhteistä näkemystä ei syntynyt, vaikka kaikki olivat sitä mieltä, että meillä menee tosi huonosti. Kai se on myönnettävä, että hallituksessa oli liian erilaisia puolueita. Keskustan kanssa meillä on kokemusta pitkäaikaisesta hyvästä yhteistyöstä, Tiainen sanoo.