Marihuanan laillistamisella USA:ssa odottamattomat seuraukset

Laillinen marihuana ei kaikille riitä, vaan siitä uutetaan kotikeittiöissä hasisöljyä. Puuha voi aiheuttaa rajun räjähdyksen.

Ulkomaat
Laillinene marihuanan myynti Coloradossa.
Bob Pearson / EPA

Yhdysvalloissa Coloradossa laillistettiin marihuana kaksi vuotta sitten. Päätöksellä on ollut ennalta arvaamaton seuraus: osavaltiossa tapahtui viime vuonna kymmeniä räjähdyksiä, joiden syynä oli yritys uuttaa huumeita kotikeittiössä, kellarissa tai autotallissa. Tietoon tulleiden räjähdysten määrä on kolminkertaistunut marihuanan laillistamista edeltäneestä ajasta.

Räjähdykset ovat aiheuttaneet kymmeniä loukkaantumisia ja runnelleet myös naapuritaloja. Kukaan ei ole kuollut, mutta pahimmissa tapauksissa monet ovat saaneet vakavia palovammoja, joiden hoitaminen on vaatinut ihonsiirtoja.

Räjähdysvaaraa aiheuttaa butaani, jonka avulla pyritään uuttamaan marihuanasta hasisöljyä, kemialliselta nimeltään tetrahydrokannabinolia eli THC:tä.

Butaanikaasujen täyttämässä, huonosti ilmastoidussa huoneessa räjähdyksen laukaisijaksi riittää pienikin staattisen sähkön aiheuttama kipinä.

– Kun rakennukseen kertyy kylliksi höyryjä ja ne räjähtävät, seinät pullistuvat. Selitys on aina jotakin muuta, vaikka että "oltiin keittämässä ruokaa, kun yhtäkkiä pamahti", kertoo palopäällikkö Chuck Mathis The New York Times -lehden haastattelussa.

Kuusi ruukullista marihuanaa on Coloradossa raja

Myös muissa marihuanan osin tai kokonaan laillistaneissa osavaltioissa on alkanut räjähdellä asuintaloissa aiempaa useammin. Viranomaiset arvelevat, että heidän tietoonsa tulleet tapaukset ovat todennäköisesti vain pieni osa butaaniräjähdysten todellisesta määrästä.

Viranomaiset eivät tiedä, miten uuteen uhkaan voisi puuttua, kun laki sallii marihuanan viljelyn, polttamisen, myymisen ja työstämisen. Coloradossa jokaisella vähintään 21-vuotiaalla asukkaalla on oikeus kasvattaa kuutta marihuanakasvia kotonaan.

Poliitikot pohtivat, olisiko mahdollista kieltää kotitekoinen hasisöljy uudella lailla. Kysymyksen ydin on käytetyssä sanassa: syntyykö öljy "prosessoimalla" vain "valmistetaanko" sitä?