Kesätyöt suuremman kiven alla kuin viime vuonna

Sosiaalinen media on muuttanut kesätyön hakemista yllättävän vähän, ja suurin osa paikkojen hakemisesta tapahtuu yhä yritysten nettisivujen kautta tai lehti-ilmoitusten perusteella. Hakemuksen perään kannattaa soittaa.

Kotimaa
Jäätelönmyyjä jäätelökioskin luukulla
Anu Pöntinen / Yle

Kesätyöpaikkojen löytäminen on entistä vaikeampaa. Palveluohjaaja Outi Söderman-Juvani Bystörmin nuortentalolta kertoo, että esimerkiksi Oulussa nuorten kesätyön saanti on vaikeutunut viime vuoteen verrattuna. Vaikka nuorella olisi kesätyöseteli, paikka on tiukassa.

– Kovasti nuori saa tehdä töitä, että paikka löytyy, Söderman-Juvani toteaa.

Sosiaalinen media on muuttanut työnhakemista. Paikkaa voi hakea nykyisin myös tekstiviestillä. Moniin yrityksiin haetaan kutienkin vielä perinteisesti yrityksen nettisivujen kautta.

– Myös lehti-ilmoitukset ja TE-keskuksen tarjonta kannattaa seurata. Esimerkiksi Oulun kaupungin sivuilla kerrotaan kesätyösetelistä, Söderman-Juvani sanoo.

Hyödynnä vahvuutesi

Hän kertoo tähdentävänsä nuorille, että hakemuksen perään kannattaa soittaa ja pyytää päästä haastatteluun. Työnantajaa ei kannata ujostella.

– Ja jos jännittää, sen voi sanoakin, että nyt vähän jännittää. Haastattelua ja esittäytymistä kannattaa harjoitella kotona esimerkiksi vanhempien ja sisarusten kanssa.

Söderman-Juvanimuistuttaa, että kaikilla nuorilla on erilaiset vahvuudet ja erilainen persoona sekä harrastukset. Niitä kannattaa tuoda esille rohkeasti, sillä ne voivat auttaa paikan saamisessa.

Työnantajaa ei kannata ujostella.

Outi Söderman-Juvani

– Oulussa on jatkuvasti auki työkokeilupaikkoja, mutta niistä hyötyvien nuorten olisi löydettävä ne.

Restelin aluepäällikkö Lea Forsberg kertoo, että heillä nuoret myös valmistaudutaan ottamaan vastaan kesätyöhön. Tiettyyn paikkaan pyritään aina löytämään sopivin henkilö.

– On olemassa hyvällä asenteella olevia hakijoita, mutta valitettavasti myös niitä, joiden asenne ei ole niin hyvin kohdallaan. Tämä ei ole tietyn ikäryhmän tai ajankohdan vaiva, vaan sitä on ollut aina. Onneksi on myös kultaisella asenteella varustettuja hakijoita.