Jos kansa alkaa halpuuttamaan arkikielessä, vuoden ensimmäinen uudissana säilyy

S-ryhmä kertoi viikonloppuna halpuuttavansa ruokien hintoja. Paitsi hinnoista myös halpuuttaa-sanasta virisi välittömästi kiivas keskustelu. Kielitoimistossa halpuuttamista tervehdittiin avoimin mielin, vaikka sanakirja tarjoaisikin hinnoille esimerkiksi huojistamista.

Kotimaa
Alennusmyynnistä kertovia mainosjulisteita kaupan ikkunavitriinissä.
Tuula Nyberg

S-ryhmän tiedotustempauksessaan käyttämä halpuuttaminen-sana synnytti myös sosiaalisessa mediassa aihetunnisteen #halpuuttaminen. Sana herätti tuoreeltaan paljon ajatuksia puolesta ja vastaan.

Kotimaisten kielten keskuksessa sanaa tarkastellaan historian näkökulmasta. Sanaa ei tuomita muttei suoralta kädeltä hyväksytäkään, vaikka se aluksi herättääkin hämmennystä.

– Alkuun ajattelin, että jo on omituinen sana, mutta tarkemmin ajateltuna sillä voi ollakin joku juju, makustelee Kielitoimiston tutkija Riitta Eronen Kotuksesta.

Erosen mukaan sana herättää uutuudellaan huomiota. Se on kuitenkin muodostettu kantasanasta halpa ja verbinjohtimesta ihan suomen kielelle ominaisella tavalla.

– Mutta ei se väärin kuitenkaan ole, se on vain uutuuttaan outo, sanoo Eronen.

Halpuuttamisen merkityksen kuitenkin ymmärtää yhteydessään hyvin. Sana jää ainakin yhdeksi vuoden 2015 keskustelua herättäneeksi uudissanaksi. Sillä on kuitenkin vielä matkaa ensi vuonna listattavien säilyvien uudissanojen joukkoon. Automarkettien katoissa roikkuvien mainostekstien pitää laskeutua osaksi ihmisten tavallista kielenkäyttöä. Myös muualla kuin sosiaalisessa mediassa.

Uudet sanat syntyvät myös vitseistä

Sana halpuuttaa voi kuulostaa leikilliseltä. Sanat uudistuvat käytössä, niin että arkisuus ajan mittaan katoaa. Esimerkiksi sana uutisoiminen on aikoinaan lähtenyt pakinoitsija Ollin pakinasta. Sanakirjan suosituksista huolimatta siitä tuli vakiintunut muoto, joka syrjäytti uutistaa-verbin. Sana on vähitellen hyväksytty yleiskieleen.

Halpuuttamisella on siis vielä pitkä tie kuljettavanaan, ennen kuin se on muutakin kuin markkinointikikka. Eronen povaa sanalle koeaikaa ja myös hyvää mahdollisuuta jäädä elämään, sillä sanakirja löytää ilmaukselle "tehdä halvemmaksi" muuten vain sanan "halventaa", jolla on kaksi merkitystä.

– Toinen liittyy hintojen laskemiseen, mutta toinen, ja ehkä vakiintuneempikin merkitys, liittyy arvon vähentämiseen ja häpäisemiseen, kertoo Eronen.

Kielitoimiston sanakirjassa halventamisen vastineeksi mainitaan esimerkiksi sana ”huojistaa”.

– Sekin voisi olla joissakin yhteyksissä oikein hyvä vaihtoehto, jonka soisi pääsevän aktiivisempaankin käyttöön, sanoo Eronen.