1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Haavisto: Yleisen asevelvollisuuden tilalle kansalaispalvelus

Kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.) korvaisi asepalveluksen sekä miehille että naisille pakollisella kansalaispalveluksella, jossa opetettaisiin muun muassa väestönsuojelutehtäviä ja ensiaputehtäviä. Haavisto arvioi, että riittävän suuri armeijareservi saataisiin, vaikka aseellinen palvelus olisi vapaaehtoista.

Kotimaan uutiset
Pekka Haavisto Yle Helsingin nettistudiossa
Tulisiko Suomen liittyä Natoon ja luopua yleisestä asevelvollisuudesta? Tulisiko päivähoito-oikeutta kaventaa? Mitä tehdään Syyriaan sotimaan lähteneille suomalaisille? Miten annetaan tekohengitystä? Sannika Michelsson ja Eero Mäntymaa kysyvät, kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.) vastaa.

Haavisto vastasi neljään kysymykseen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta maanantaina Yle Helsingin nettistudiossa.

1.HS:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan Suomen ulkopolitiikan johdossa on erimielisyyksiä siitä, osallistuuko Suomen ilmavoimat Virossa järjestettävään Naton sotilasharjoitukseen. Tulisiko Suomen välttää tällaisiin Naton harjoituksiin osallistumista?

– Minusta on tärkeää, että meidän horneteilla harjoitellaan tällä alueella niin pohjoismaissa kuin Baltiankin alueella. Jos harjoitus ei ole suunnattu ketään vastaan, niin en näe siinä mitään estettä.

Eikö näihin harjoituksiin osallistuminen provosoi Venäjää ja anna aseita länsivastaiseen propagandaan?

– Kyllä Venäjälläkin on omaa Nato-yhteistyötä. Venäjä on itse mukana Partnership for peace (siirryt toiseen palveluun) –rakenteessa Naton kanssa.

2. Olet aiemmin sanonut, että et kannata Suomen liittymistä Natoon. Onko kanta edelleen sama?

– Kantani on sama. Naton kanssa voidaan tehdä läheistäkin yhteistyötä, mutta on tärkeää, että Euroopassa on tällainen Suomen ja Ruotsin kaltainen saareke, jolla on mahdollisuus toimia liittoutumattomana. En näe, että saisimme Nato-yhteistyöstä mitään puolustuksellisesti uutta. Jos jotain yhteistyötä pitää viedä eteenpäin, se on pohjoismainen yhteistyö ja eurooppalainen yhteistyö.

3. Tulisiko yleinen asevelvollisuus lakkauttaa?

– Oma ajatteluni on kehittynyt niin, että voitaisiin ajatella kansalaispalvelusta kaikille, jossa olisi väestönsuojelutehtäviä, tai ensiaputehtäviä, joita kaikki voisivat opetella. Siitä voisi eriytyä aseellinen koulutus ja toisaalta sellainen koulutus, mitä siviilipalveluksessa nyt tapahtuu.

Olisiko se kansalaispalvelus pakollinen miehille ja naisille?

– Pitäisin sitä aika hyvänä. Se olisi tasa-arvoinen.

Et siis kannata pakollisen asevelvollisuuden, tai muun kansalaispalveluksen lopettamista tykkänään?

– En kannata lopettamista, pikemminkin kehittämistä. Olisi erittäin hyvä, että kaikki saisivat väestönsuojeluosaamista ja ensiapuosaamista. Ehkä ympäristönsuojelutehtäviin myöskin.

Onko tällainen pakollisen asevelvollisuuden lakkauttaminen realismia, kun otetaan huomioon Venäjän mahdollisesti arvaamatonkin kehitys?

– On hyvä, että on järjestelmä jolla pystytään ylläpitämään suunnilleen sen kokoinen reservi kuin mitä se nyt on. Eli sellainen joka voidaan varustaa. Tällainen nykyinen 200 000:n reservi on varmaan aika oikea koko Suomelle.

4. *Suomesta on joidenkin arvioiden mukaan lähtenyt Syyriaan sotimaan noin 50 henkilöä, joista osa mahdollisesti ISIS:n riveihin. *Miten varmistutaan siitä, etteivät nämä ihmiset Suomeen palatessaan tuo mukanaan mahdollista terrorismin uhkaa?

– Kaikille pitää olla samat säännöt. Jos osallistuu terroristijärjestön toimintaan – vaikka siellä vain soppaa keittelisi – niin silloin se on terroristijärjestön toiminnan tukemista ja kyllä heitä pitää siitä rankaista.

Miten?

– Heidät pitää saada oikeuteen terroristijärjestön toimintaan osallistumisesta ihan normaalin lainsäädännön mukaan. Ja sitten tietysti uudelleen Suomeen sopeuttaminen kouluttautumisen kautta. Pitää varmistaa, etteivät he ole vihkiytyneet tällaiseen radikaalitoimintaan jatkossa. Nythän monet palaajat kuulemma ovat pettyneitä ISIS:n toimintaan. Tämä antaa hyvän pohjan heidän uudelleenorientoimiseensa.

Jotkut ovat sitä mieltä, että heiltä pitäisi ottaa kansalaisuus pois ja että heidät pitäisi käännyttää rajalla.

– En siihen menisi. Mutta normaali rikosoikeudellinen tutkinta siitä, mihin he ovat konfliktialueella syyllistyneet ja näiden mukaiset rangaistukset. Näinhän tapahtuu myös suomalaiselle, joka osallistuu sotatoimiin laittomasti tai terroristijärjestön toimintaan.

Lue seuraavaksi