Näin vanhasta t-paidasta syntyy viiden minuutin pipo – katso video

Tekstiilien kierrättäminen tulee yhä ajankohtaisemmaksi, kun uusi jäteasetus tulee voimaan vuoden 2016 alusta. Kuopiossa Martat tempaisivat vaatteiden vastuullisen kuluttamisen sekä kierrättämisen puolesta ja näyttivät, miten vaikkapa vanhasta paidasta saa näppärästi uuden pipon.

Kotimaa
Nainen leikkaa palaa vanhasta t-paidasta
Ritva Silvennoinen näyttää, kuinka vanhasta t-paidasta ommellaan helposti pipo.

Martat järjesti Kuopiossa maanantaina Garderobi – Harkitse, korjaa ja kierrätä -tapahtuman, jonka tarkoituksena oli herättää ihmiset miettimään, miten kukin voisi kierrättää ja kuluttaa vaatteita vastuullisesti. Marttalassa näytettiin käytännössä, mitä vanhoista tekstiileistä voi tehdä.

– Halutaan herättää keskustelua tekstiilien uusiokäytöstä, että kannattaako ostaa uutta vai voiko sitä entistä hyödyntää. Näyttelymme lähtee siitä, että vaatteen ulkoasua tai olemusta pystyy muuttamaan hyvin pienesti, selittää Pohjois-Savon Marttojen toiminnanjohtaja Anne Matilainen

Esimerkiksi miesten paidasta voi tehdä helposti naisten paidan ja farkuista voi taitavampi ommella lasten haalarin. Yksinkertaisimmillaan vaatteesta voi saada uudenlaisen vaihtamalla napit.

Marttalassa esitellyistä ompelutöistä helpoin oli myssyn ompelu villa-tai trikoopaidasta.

– Se on sellainen, että viidessä minuutissa saa tehtyä pipon, vakuuttaa martta Ritva Silvennoinen.

Lumppu ei enää kelpaa kaatopaikalle

Suomessa kaatopaikoille päätyy vuosittain 60 – 90 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä. Viimeistään vuoden päästä kaikille tekstiileille on löydettävä hyötykäyttöä, kun eloperäisen jätteen sijoittaminen kaatopaikalle kielletään asetuksella.

Tekstiilejä hyödynnetään jo nykyisin energiaksi. Esimerkiksi jäteyhtiö Jätekukon jätekeskukselta tekstiilit päätyvät poltettavaksi.

– Meillähän sekajäte murskataan ja se menee sitten energiahyötykäyttöön, kertoo Jätekukon palvelupäällikkö Piia Moilanen.

Moilanen neuvoo laittamaan ehjät lakanat, pyyhkeet ja vaatteet keräykseen tai hyödyntämään risat vaatteet käsityömateriaaleina. Synninpäästön saa vasta täysin loppuunkulunut räsy.

– Jos se tuote on esimerkiksi niin likainen, ettei se puhdistu tai se on niin reikäinen tai rispaantunut, ettei siitä kerta kaikkiaan kenellekään ole enää mitään iloa, niin sittenhän se on se sekajäte, Moilanen toteaa.